Τυφώνες σε Ατλαντικό και Ειρηνικό

    1063
    Τυφώνες σε Ατλαντικό και Ειρηνικό

    Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές της Ν. Κορέας καθώς ένας ισχυρός τυφώνας αναμένεται να χτυπήσει την ασιατική χώρα με βαριές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους έως το Σάββατο.

    Σύμφωνα με την ημερολογιακή υπηρεσία της Ν. Κορέας, ο τυφώνας Lingling, ο 13ος στην χώρα για φέτος, αναμένεται να φτάσει στα κεντρικά της Νοτιοκορεατικής χερσονήσου πριν τελικά καταλήξει στις δυτικές ακτές της χώρας το Σάββατο.

    Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα.

    «Καλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις», ήταν τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών της Ν. Κορέας,  Chin Young.

    Στο μέτωπο του τυφώνα Dorian, ο οποίος έπληξε τις Μπαχάμες, κατευθύνεται προς τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενισχύθηκε εκ νέου και πλέον κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

    Μέχρι στιγμής ο καταστροφικός τυφώνας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20 άτομα, επαληθεύοντας τους χειρότερους φόβους των αρχών ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

    Σε επικοινωνία των Ναυτικών Χρονικών με τον Δρ. Νίκο Μαζαράκη, Country Manager της StormGeo Greece A.S., ο ίδιος ανέφερε:

    «Με την κόκκινη γραμμή απεικονίζεται η τροχιά του τροπικού κυκλώνα Lingling σύμφωνα με την επίσημη πρόγνωση της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ενώ με την καφέ σκούρα περιοχή, η πιθανότερη τροχιά με βάση τη μέθοδο ensemble που χρησιμοποιεί η εταιρία StormGeo μέσω του προγράμματος Bon Voyage System. Κατά τη μέθοδο αυτή η μελλοντική τροχιά του τροπικού κυκλώνα βασίζεται στο μέσο όρο 94 διαφορετικών μελών τριών διαφορετικών μοντέλων (του Αμερικάνικου GFS, του Καναδέζικου CMC και του Ευρωπαϊκού ECMWF). Όπως παρατηρούμε έως και το ερχόμενο Σάββατο 7/9 ο τροπικός κυκλώνας θα κινηθεί πάνω από θαλάσσια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσει την ένταση των ανέμων στο εσωτερικό του σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω των 100 κόμβων.

    Lingling

    Σε ό, τι αφορά τον τροπικό Κυκλώνα Dorian, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση (advisory) του Εθνικού Κέντρου Τροπικών Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), αναμένεται να υποβαθμιστεί σε Post Tropical Cyclone από την ερχομένη Κυριακή 8/9 και ώρα 06:00 UTC όταν θα έχει φτάσει στη γεωγραφική περιοχή 46.0N 61.5W. Έως τότε όμως οι άνεμοι στο εσωτερικό του θα ξεπερνούν τους 64 κόμβους (12 μποφόρ) σε απόσταση έως και 60 ναυτικά μίλια από το μάτι».

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.