Tυφώνας Dorian: ένας από τους σφοδρότερους της σύγχρονης εποχής

    1080
    Tυφώνας Dorian: ένας από τους σφοδρότερους της σύγχρονης εποχής

    Ο τυφώνας Dorian, αναβαθμισμένος στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις Μπαχάμες όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες, αναφέροντας ότι «καταστροφικές συνθήκες» επικρατούν στο βόρειο-δυτικό τμήμα του νησιωτικού κράτους.

    Στο μέσον της ημέρας, το μάτι του τυφώνα βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα νησιά Άμπακος, που απειλούνται από καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρούς ανέμους ταχύτητας μεγαλύτερης των 280 χιλιομέτρων της ώρα και ψηλά κύματα.

    «Ο Dorian μετατρέπεται στον πιο σφοδρό τυφώνα της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής» , δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Κεν Γκράχαμ κάνοντας λόγο για μία «εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση».

    Ο πρωθυπουργός της χώρας των 700 περίπου νησιών που βρίσκονται ανάμεσα στην Φλόριντα, την Κούβα και την Αϊτή κάλεσε τον πληθυσμό να σπεύσει στα καταφύγια το συντομότερο δυνατόν.

    “Θέλω να θυμάστε: τα σπίτια, τα κτίρια, μπορούν να αντικατασταθούν. Οι ζωές όχι”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προειδοποιώντας ότι 73.000 άνθρωποι και 21.000 σπίτια κινδυνεύουν.

    Από την άλλη πλευρά στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση για επιφυλακή απέναντι σε έναν «πολύ, πολύ ισχυρό» τυφώνα.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.