Στο επίκεντρο τα αναξιοποίητα κοιτάσματα iron ore στον κόσμο  

Στο επίκεντρο τα αναξιοποίητα κοιτάσματα iron ore στον κόσμο  

106
Στο επίκεντρο τα αναξιοποίητα κοιτάσματα iron ore στον κόσμο  

Μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες στον κόσμο, η BHP, ετοιμάζει την αποεπένδυσή της από το κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος Nimba στη Γουινέα. Επιπρόσθετα, άλλες τρεις σημαντικές μεταλλευτικές εταιρείες εξετάζουν την συμμετοχή τους στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Simandou, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα κοιτάσματα iron ore στον κόσμο.

Είναι γνωστό ότι η χώρα της Δυτικής Αφρικής δεν έχει καταφέρει να καρπωθεί σημαντικά οικονομικά οφέλη από το σιδηρομετάλλευμά της και αυτό λόγω νομικών κωλυμάτων αλλά και του υψηλού κόστους για την ανάπτυξη υποδομών.

Από την άλλη, οι σημαντικές στρεβλώσεις στην προσφορά iron ore από την Βραζιλία και την Αυστραλία, έχουν «αναγεννήσει» το ενδιαφέρον για τα μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία της Γουινέας. Στο πλαίσιο αυτό το αρμόδιο υπουργείο της Γουινέας ανακοίνωσε ότι τρεις μεγάλοι μεταλλευτικοί όμιλοι συμμετέχουν σε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Simandou.

Τέλος να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας θέτει ως προαπαιτούμενο για τις εταιρείες αυτές, την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου από το κοίτασμα προς τις ακτές της Γουινέας από όπου και θα εξάγεται το σιδηρομετάλλευμα.

Φωτό: Herbert Aust/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.