Πορεία στο …άγνωστο για το Αdrian Darya 1

Πορεία στο …άγνωστο για το Αdrian Darya 1

436
Πορεία στο …άγνωστο για το Αdrian Darya 1

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, άλλαξε και πάλι σήμερα πορεία.

Το τάνκερ, που μέχρι πρότινος ονομαζόταν Grace 1, φαίνεται πως κατευθυνόταν σύμφωνα με τον ιστότοπο ΜarineTraffic προς το νοτιοανατολικό λιμάνι της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα). Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία.

Είναι η τέταρτη φορά που το Adrian Daria αλλάζει προορισμό σε διάστημα 10 ημερών.

Το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, είχε συλληφθεί στα ανοικτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απελευθερώθηκε στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από αντιπαράθεση που διήρκεσε πέντε εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Εξάλλου η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής να μην του παράσχουν βοήθεια.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη έχει πουλήσει το πετρέλαιο που μεταφέρει το Adrian Darya 1 και ότι ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου, την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε, θα αποφασίσει τον προορισμό του τάνκερ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.