Ιαπωνικό «μάννα εξ΄ουρανού» για τους Αμερικανούς γεωργούς

Ιαπωνικό «μάννα εξ΄ουρανού» για τους Αμερικανούς γεωργούς

106
Ιαπωνικό «μάννα εξ΄ουρανού» για τους Αμερικανούς γεωργούς

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αγοράσει αμερικανικό καλαμπόκι τόνισε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ με αφορμή την κατ΄αρχήν εμπορική συμφωνία των δύο κρατών που «κλείδωσε» την Κυριακή 25 Αυγούστου στο πλαίσιο της της συνόδου της G7 στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Τόκιο θα προβεί στην αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως καλαμποκιού, ύψους $7 δις.

Μάλιστα ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί των εμπορικών θεμάτων, Ρόμπερτ Λάιτιζερ, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει κυρίως τους Αμερικανούς αγρότες, μια πολιτικά σημαντική ομάδα για τον Τραμπ δεδομένου ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2020.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανέφερε από τη μεριά του, ότι οι «πιθανές» αγορές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα. Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας στους Αμερικανούς γεωργούς, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των οποίων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κόντρα με το Πεκίνο.

Το 2018 οι εξαγωγές προϊόντων των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία ανήλθαν σε αξία τα $75 δις, εκ των οποία τα $13 δις αφορούσαν αγροτικά εμπορεύματα με το καλαμπόκι να βρίσκεται στην κορυφή των ιαπωνικών αυτών εισαγωγών ($2,8 δις).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.