«Θα δανειζόσαστε αν σας πλήρωναν οι (ευρωπαϊκές) Τράπεζες;»

«Θα δανειζόσαστε αν σας πλήρωναν οι (ευρωπαϊκές) Τράπεζες;»

206
«Θα δανειζόσαστε αν σας πλήρωναν οι (ευρωπαϊκές) Τράπεζες;»

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες «παραβιάζουν» την κλασική οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος δανείσει χρήματα σε κάποιον τρίτο, προσδοκά σε κέρδος ή αλλιώς τον τόκο.

Άρθρο της Deutsche Welle αναφέρει ότι πλέον, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι τράπεζες δανείζουν με αρνητικά επιτόκια. Η δανέζικη Jysk, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, χορηγεί 10ετή δάνεια με αρνητικό ετήσιο επιτόκιο -0,5%. Η Nordea προσφέρει 20ετή στεγαστικά δάνεια με μηδενικό επιτόκιο.

Εδώ και καιρό αρκετές τράπεζες διατηρούν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, όπως οι ελβετικές UBS και Credit Suisse, οι οποίες χρεώνουν προμήθειες σε ορισμένους πελάτες τους με υψηλά υπόλοιπα για την τήρηση των καταθέσεων τους. Η Jysk χρεώνει 0,6% ετησίως για καταθέσεις πάνω από €1 εκατ. Ως τώρα, οι τράπεζες απέφευγαν να χρεώσουν τους καταθετικούς πελάτες λιανικής φοβούμενοι αθρόες αναλήψεις μετρητών.

Αρκετές γερμανικές τράπεζες «παλεύουν» να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, σε μία αγορά 1600 τραπεζών, καθώς η ΕΚΤ διατηρεί αρνητικά επιτόκια, που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες πληρώνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να ασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνιούν να διατηρήσουν τα κέρδη τους σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, περιορίζοντας τα κόστη, χρεώνοντας υψηλότερες προμήθειες επί των συναλλαγών και μειώνοντας την εξάρτησή των εσόδων τους από τα επιτόκια. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008-2009 οπότε και ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.