Ελληνικό: Προχωρά το φιλόδοξο έργο

Ελληνικό: Προχωρά το φιλόδοξο έργο

593
Ελληνικό: Προχωρά το φιλόδοξο έργο

Με τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να τάσσονται ομόφωνα υπέρ της εισήγησης των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), έγινε αποδεκτή η αίτηση θεραπείας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και Ελληνικό ΑΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την “Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου” Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”, Περιφέρειας Αττικής”.

Συγκεκριμένα, οι αιτούντες  ζήτησαν την αλλαγή δυο όρων της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης.

Ο πρώτος όρος αφορούσε τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, του οποίου έχει εγκριθεί η μεταφορά και επανατοποθέτησή του στο σημείο εύρεσής του. Για την προστασία και την ανάδειξή του τάφου, οι αιτούντες ζήτησαν να υπάρξει αδόμητος χώρος γύρω του, ο οποίος θα οριστεί στα 15-20 μ.. Το ταφικό μνημείο θα συνδεθεί με χώρο πρασίνου με τις παρακείμενες ζώνες ανάπτυξης και θα βρίσκεται σε συσχετισμό με τον αρχαίο οδικό άξονα.

Ο δεύτερος όρος αναφερόταν στην έγκριση όλων των μελετών (αρχιτεκτονικών κ.α.) για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, κυρίως εκείνες που αφορούν τα υψηλά κτίρια. Ο όρος αυτός ζητήθηκε είτε να τροποποιηθεί είτε να απαλειφθεί.

Επιπλέον, προτάθηκε κι έγινε αποδεκτός από τα μέλη του ΚΑΣ ένας ακόμα όρος: Για τις αρχαιότητες που τυχόν ανευρεθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Τόσο οι εισηγήτριες όσο και τα μέλη του ΚΑΣ τόνισαν ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση του 2019 και στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 παρέχουν επαρκή προστασία στις υπάρχουσες αρχαιότητες, αλλά και σε αυτές που τυχόν αποκαλυφθούν.

Επίσης, κατατέθηκε στα πρακτικά και διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου μεταξύ άλλων εκφράστηκε η ευχή «η πρώτη συνεδρία αυτού του ΚΑΣ να αναγνωρίσει τη σημασία του πολιτιστικού τοπίου και ιδίως τη σημασία του περιβάλλοντος των μνημείων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει, ως αδιαίρετου συνόλου με την αρχιτεκτονική και αρχαιολογική κληρονομιά». Επιπλέον, κατατέθηκε η παρέμβαση της ευρείας επιτροπής υπεράσπισης του Ελληνικού. Στη συνεδρίαση παρέστησαν μέλη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό ΑΕ και Lamda Development.

Ακολουθεί υλικό από τα σχέδια του έργου

Φωτό: Τhehellinikon.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.