Διαρκώς αυξανόμενη η ζήτηση λιθίου τα επόμενα έτη

Διαρκώς αυξανόμενη η ζήτηση λιθίου τα επόμενα έτη

141
Διαρκώς αυξανόμενη η ζήτηση λιθίου τα επόμενα έτη

Σε άρθρο που δημοσιεύει το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle γίνεται λόγος για μια μικρή περιοχή στη Σαξωνία, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, όπου γεωλογικές έρευνες έδειξαν αυξημένες ποσότητες λιθίου. Το χημικό αυτό στοιχείο είναι απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ χρησιμοποιείται μεταξύ πολλών άλλων και από εταιρείες παραγωγής λιπαντικών.

Στο κρατίδιο της Σαξωνίας, λειτουργούσαν για σχεδόν 750 χρόνια ορυχεία κασσίτερου και βολφραμίου, με το λίθιο να αποτελεί τη συνέχεια που θα δώσει ώθηση στην αναγέννηση των γερμανικών ορυχείων στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Η σχεδιαζόμενη παραγωγή κάνει λόγο για 522 χιλ. τόνους ετησίως για διάστημα 30 ετών, ενόσω η ζήτηση διεθνώς έχει αυξηθεί ιδιαίτερα κατά τα 3-4 τελευταία χρόνια, εξαιτίας της τάσης ευρύτερης χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 2015 η παγκόσμια ζήτηση ορυκτού λιθίου ανερχόταν σε 30.000 τόνους, ενώ οι προβλέψεις για το 2025 κάνουν λόγο για 600.000 τόνους.

Αυστραλία, Χιλή, Κίνα και Αργεντινή αποτελούν τις κυριότερες πηγές εξόρυξης λιθίου. Γερμανός αναλυτής σημειώνει στο άρθρο ότι οι ποσότητες λιθίου που υπάρχουν στην Ευρώπη δίνουν τη δυνατότητα να «σπάσει» το υφιστάμενο ολιγοπώλιο, αρκεί αυτό να συνδυαστεί με παράλληλη εκμετάλλευση νικελίου και κοβαλτίου, προκειμένου να μετριαστούν οι αυξημένες εισαγωγές που θα προκύψουν τα επόμενα έτη.

Φωτό: WikimediaImages/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.