Grace 1: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς την Ελλάδα

Grace 1: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς την Ελλάδα

596
Grace 1: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς την Ελλάδα

Το Grace 1 απέπλευσε από το Γιβραλτάρ χθες βράδυ με κατεύθυνση την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Καλαμάτας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ταξιδεύει σήμερα προς την Ελλάδα μερικές ώρες αφότου το Γιβραλτάρ απέρριψε αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το πλοίο.

Η Βρετανία εξέδωσε ένταλμα κράτησης για το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οδήγησε σε διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης, Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς σήμερα το πρωί η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί τους διεθνείς πλόες, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

Ωστόσο, Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ωστόσο η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως δεν μπορεί να εκτελέσει το ένταλμα αυτό.

Η Ουάσινγκτον αποπειράθηκε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ ανακοινώνοντας ότι το συγκεκριμένο πλοίο εξυπηρετεί εμμέσως πλην σαφώς συμφέροντα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ανώτερος Ιρανός κοινοβουλευτικός φέρεται να δήλωσε πως η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, δεν θα τερματισθεί μέχρι το τάνκερ να φθάσει στον προορισμό του.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.