Τί μέλλει γενέσθαι για τις αξίες των δεξαμενόπλοιων;

Τί μέλλει γενέσθαι για τις αξίες των δεξαμενόπλοιων;

988
Τί μέλλει γενέσθαι για τις αξίες των δεξαμενόπλοιων;

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι αξίες των πλοίων μεταφοράς υγρού φορτίου; Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει η ερευνητική ομάδα της VesselsValue σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία ViaMar με έδρα το Όσλο μέσω πρόσφατης έκθεσής της. Να σημειωθεί ότι οι παρακάτω εκτιμήσεις για την αξία των εν λόγω τύπων πλοίων βασίζονται στην εκτιμώμενη ωφέλιμη ζωή τους.

Oι αξίες των δεξαμενοπλοίων παρουσιάζουν άνοδο με αυτές των μεγαλύτερων να προπορεύονται έναντι αυτών των product tankers. Τόσο για τα νεότευκτα όσο και για τα μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια η VesselsValue βλέπει άνοδο στις αξίες τους.

Η εκτιμώμενη αυξημένη ζήτηση ανα τονο-μίλι για τη μεταφορά υγρών φορτίων σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξη του στόλου, η οποία πυροδοτείται από τις αυξημένες διαλύσεις, αναμένεται να δώσουν μια ώθηση στις αξίες των τάνκερς. Οι μειωμένες παραγγελίες -προς ώρας- το 2019, απόρροια του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, εκτιμάται από τη VesselsValue ότι θα βοηθήσουν την αγορά να βρει την ισορροπία της έως το 2022. Σε όλα τα παραπάνω η ερευνητική ομάδα της VesselsValue υπογραμμίζει την ενδεχόμενη επίδραση των πετρελαϊκών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, των διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου αλλά και της συμπεριφοράς των κορυφαίων εισαγωγέων όπως της Κίνας και της Ινδίας.

Σε ό, τι αφορά την αγορά των νεότευκτων δεξαμενόπλοιων, οι βελτιωμένοι ναύλοι σε συνδυασμό με το γενικότερο ευνοϊκό κλίμα στην αγορά εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν οδηγό για την αύξηση της αξίας του συγκεκριμένου τύπου πλοίου καθώς οδεύουμε προς τα τέλη του 2019.

Οι διαλύσεις το α’ τρίμηνο του 2019 ανήλθαν σε όρους χωρητικότητας στα 1,7 εκατ. dwt, αριθμός ο οποίος αποτελεί τον μικρότερο από το 2017. Αντιθέτως, οι παραγγελίες αυξήθηκαν σημαντικά από τα 3 εκατ. dwt το δ΄τρίμηνο του 2018 στα 6 εκατ. dwt το α΄ τρίμηνο του 2019.

Τανκερς

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.