SOS για την κατάσταση στον Περσικό

SOS για την κατάσταση στον Περσικό

527
SOS για την κατάσταση στον Περσικό

Mε αφορμή τις πρόσφατες κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, το ICS (International Chamber of Shipping), η ECSA (European Community Shipowners’ Associations) και η ASA (Asian Shipowners’ Association) καλούν από κοινού σε άμεσα δράση την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Όπως σημειώνει στην κοινή ανακοίνωση ο κ. Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο ενώ αποτελεί βασική αρχή και για το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι τόσο οι ναυτικοί όσο και τα πλοία θα πρέπει να λειτουργούν υπό πλήρη ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο Martin Dorsman, Γενικός Γραμματέας της ECSA, σημειώνει ότι τα εμπορικά πλοία, τα οποία δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο παράνομων κρατήσεων και ένοπλων επιθέσεων. Παράλληλα ο κ. Dorsman κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν με τις ιρανικές αρχές για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς «τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν σημαντική θαλάσσια οδό για την ευρωπαϊκή ναυτιλία», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Τα Στενά Ορμούζ συνιστούν την μοναδική οδό από και προς τον Κόλπο και μία από τις σημαντικότερες διαδρομές για τις ασιατικές χώρες και συνδέει Ευρώπη και Ασία. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλα τα κράτη να σεβαστούν την ασφαλή ναυσιπλοΐα και να προωθήσουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», σημείωσε ο Ang Chin Eng, Γενικός Γραμματέας της ASA.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.