Με το βλέμμα στις ΗΠΑ οι ξένοι επενδυτές

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ οι ξένοι επενδυτές

57
Με το βλέμμα στις ΗΠΑ οι ξένοι επενδυτές

Πτωτική τάση εμφάνισαν οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) το 2018, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Αμερικανικό Επιμελητήριο Οικονομικών Αναλύσεων (BEA). Αντίθετα, οι επενδύσεις άλλων χωρών στο αμερικανικό έδαφος παρουσίασαν άνοδο.

Οι αμερικανικές ΑΞΕ το 2018 έφτασαν τα 5,95 τρις δολάρια, από 6,01 τρις δολάρια το 2017 (μείωση κατά 62,3 δις δολάρια). Η κάμψη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαναπατρισμό κεφαλαίων λόγω συσσωρευμένων κερδών των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών από τις θυγατρικές τους σε τρίτες χώρες (ιδίως από τις Βερμούδες).

Σε γεωγραφική ανάλυση, η μεγαλύτερη μείωση των αμερικανικές άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούσε τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής.

Η Ολλανδία κατέχει την πρώτη θέση στις χώρες με τις περισσότερες αμερικανικές ξένες επενδύσεις, ενώ ακολουθούν Μεγάλη Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία και Καναδάς. Το συνολικό ποσό που έχουν επενδύσει οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα της τουλίπας ανήλθαν το 2018 στα 883,2 δις δολάρια.

Στον αντίποδα, οι άμεσες επενδύσεις ξένων χωρών στις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση το 2018 κατά 319,1 δις δολάρια, φτάνοντας συνολικά τα 4,343 τρις δολάρια. Στην πρώτη θέση των χωρών με τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία (560,9 δις δολάρια), ακολουθούμενη από τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Φωτό: Nextvoyage/Pexels

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.