Οι επιπτώσεις της κρουαζιέρας στο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις της κρουαζιέρας στο περιβάλλον

468
Οι επιπτώσεις της κρουαζιέρας στο περιβάλλον

Όπως προέκυψε από έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, οι εκπομπές οξειδίων του θείου από κρουαζιερόπλοια μίας και μόνο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας παγκοσμίως ήταν δεκαπλάσιες συγκριτικά με τις αντίστοιχες εκπομπές των 260 εκατ. αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2017.

Από την λόγω έκθεση αναδείχθηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα, Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Νορβηγία αποτέλεσαν το 2017 τις ευρωπαϊκές εκείνες χώρες με την μεγαλύτερη έκθεση σε αέριους ρύπους από τα κρουαζιερόπλοια, ενώ τα λιμάνια της Ευρώπης με την μεγαλύτερη έκθεση σε αέριους ρύπους από την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων ήταν αυτά της Βαρκελώνης, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, της Βενετίας, της Civitavecchia και του Σαουθάμπτον.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος οι εκπομπές αέριων ρύπων από τα κρουαζιερόπλοια καταγράφονται αυξημένες και σε περιοχές SECAs (sulphur emission control areas), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ακτές της Δανίας, οι οποίες ανήκουν σε περιοχές ελέγχου εκπομπών θείου, όπου υπολογίστηκε ότι οι εκπομπές οξειδίων του θείου από τα κρουαζιερόπλοια ήταν 18 φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες εκπομπές των αυτοκινήτων της χώρας το 2017.

Φωτο: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.