Εγκατάσταση LNG αποκτά ο λιμένας Πατρών

Εγκατάσταση LNG αποκτά ο λιμένας Πατρών

480
Εγκατάσταση LNG αποκτά ο λιμένας Πατρών

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έδωσε τη θετική γνωμοδότησή του για το έργο της εγκατάστασης τροφοδοσίας και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νότιο λιμένα Πατρών, σύμφωνα με την προτεινόμενη στον φάκελο Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων εναλλακτική λύση 1. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης Poseidon Med II.

Η εγκατάσταση μικρής κλίμακας LNG προτείνεται να χωροθετηθεί στην επιχωμένη περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα του λιμένα, έκτασης περίπου ίση με 25.000 m2, κοντά στην εκβολή του ποταμού Γλαύκου, εντός χερσαίας ζώνης του λιμένα. Η αποθηκευτική ικανότητα της εγκατάστασης αναμένεται να ανέλει σε 3.000 m3, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΝΕΝ.

Για την θετική γνωμοδότηση το ΥΠΕΝ έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, τις θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον σε μια ευρύτερη περιοχή από εκείνη που επηρεάζεται άμεσα από το έργο, καθώς επίσης και τα οφέλη για την εθνική οικονομία, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα POSEIDON MED II, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται σε τρεις χώρες- Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο- και περιλαμβάνει έξι ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία), καθώς και τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.

Aποσκοπεί στην ευρεία υιοθέτηση του LNG ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία. Για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτείται η κατασκευή έργων αποθήκευσης και μεταφόρτωσης του LNG στους λιμένες ενδιαφέροντος.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.