Πετρελαιοκηλίδα απειλεί την Παταγονία

Πετρελαιοκηλίδα απειλεί την Παταγονία

173
Πετρελαιοκηλίδα απειλεί την Παταγονία

Σημαντική ποσότητα πετρελαίου διέρρευσε στα ανοιχτά της Χιλής, στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, έπειτα από ατύχημα, το οποίο έλαβε χώρα σε τερματικό σταθμό εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και ξένα ειδησεογραφικά μέσα, περίπου 40.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν σε μία ζώνη, η οποία είναι γνωστή για το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημά της και επειδή βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που έχουν τα πιο καθαρά νερά στον πλανήτη.

Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης, την οποία πραγματοποιούσε η εταιρεία CAP στον τερματικό σταθμό τον οποίο λειτουργεί στο νησί Γουαρέγιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Πουέρτο Νατάλες, στο νότιο άκρο της Χιλής. H νήσος Γουαρέγιο είναι μία από τις πλέον απομακρυσμένες νήσους της Χιλής στην μοναδικής φυσικής ομορφιάς Παταγονία.

Να σημειωθεί ότι η CAP αποτελεί μία από τις βασικές εταιρείες εξόρυξης και χαλυβουργίας της χώρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης το [Πολεμικό] Ναυτικό [της Χιλής] έδωσε εντολή για την άμεση ανάπτυξη μονάδων στην περιοχή, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο και να περιορίσουν ενδεχόμενες ζημιές», οι οποίες προκλήθηκαν από την διαρροή του πετρελαίου στη θάλασσα.

Ένα πλοίο και μία θαλάσσια περίπολος εστάλησαν στην περιοχή, μαζί με μια ομάδα που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Οι τοπικές Αρχές έδωσαν εντολή για την διεξαγωγή έρευνας για να διευκρινιστούν τα αίτια του περιστατικού και να αποδοθούν ευθύνες.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό Αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.