Σόγια: Οι ΗΠΑ «χάνουν» την αγορά της Κίνας

Σόγια: Οι ΗΠΑ «χάνουν» την αγορά της Κίνας

65
Σόγια: Οι ΗΠΑ «χάνουν» την αγορά της Κίνας

Οι εξαγωγές σόγιας από την Αργεντινή και την Βραζιλία αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2019-Σεπτεμβρίου 2020, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες αμερικανικές εξαγωγές οι οποίες πλήττονται από τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές σόγιας από την Βραζιλία για την περίοδο 2019-2020 προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 77,88 εκατ. μετρικούς τόνους, καταγράφοντας αύξηση κατά 13% συγκριτικά με την τρέχουσα εξαγωγική περίοδο.

Επιπλέον, οι εξαγωγές σόγιας της Αργεντινής εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς αυξημένες την περίοδο 2019- 2020, αγγίζοντας τους οκτώ εκατ. μετρικούς τόνους.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην χώρα έχουν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σόγιας, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης του 15% την περίοδο 2019-2020, φτάνοντας τους 104,64 εκατ. μετρικούς τόνους.

Συγχρόνως οι δασμοί της τάξης του 25% που επέβαλε η Κίνα στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας τον περασμένο Ιούλιο οδήγησαν σε μείωση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα την περίοδο Ιουλίου 2018- Μαρτίου 2019 κατά 81%, με την Κίνα να στρέφεται στην Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σόγιας του κόσμου, για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης.

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σόγιας παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας το 60% των παγκόσμιων εισαγωγών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.