Ρομπότ στην υπηρεσία της βιομηχανίας

Ρομπότ στην υπηρεσία της βιομηχανίας

55
Ρομπότ στην υπηρεσία της βιομηχανίας

Η χρήση ρομπότ στην αμερικανική βιομηχανία υπερ-τριπλασιάστηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ με βάση τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης έρευνας στον υπόλοιπο κόσμο η χρήση ρομπότ διπλασιάστηκε, αντικαθιστώντας ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) το 2017, για κάθε 1.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ αντιστοιχούσαν 1,8 ρομπότ, όταν ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε μόλις 0,5 ρομπότ πριν 22 χρόνια.

Η έρευνα έδειξε ότι η υψηλότερη διείσδυση της ρομποτικής στην αυτοκινητοβιομηχανία υπήρξε στη Γαλλία, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Για κάθε 1.000 εργαζόμενους στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοιχούσαν 148 ρομπότ, στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ 136 ρομπότ, ενώ σε Ιταλία και Γερμανία 120 ρομπότ.

Η αυτοματοποίηση επηρέασε περισσότερο τους εργαζόμενους με μέσο βαθμό εξειδίκευσης, ενώ αντίστοιχα εργαζόμενοι με πολύ υψηλό ή ελάχιστο βαθμό εξειδίκευσης φαίνεται να έμειναν ανεπηρέαστοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όλες τους κλάδους της βιομηχανίας, Γερμανία και Ιταλία προηγούνται των ΗΠΑ στην υιοθέτηση της ρομποτικής τεχνολογίας. Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία προηγούνταν των ΗΠΑ κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ κατάφεραν να προσπεράσουν τις ευρωπαϊκές αυτές χώρες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.