Νέα «απειλή» για την παγκόσμια οικονομία

Νέα «απειλή» για την παγκόσμια οικονομία

640
Νέα «απειλή» για την παγκόσμια οικονομία

Το παγκόσμιο χρέος προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 10 φορές μεταξύ του 2000 και του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις γερμανικού thinktank, το οποίο εκφράζει, παράλληλα, ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή στην παγκόσμια οικονομία.

Το 2000 το παγκόσμιο χρέος προς την Κίνα ανερχόταν σε 500 δις δολάρια, ενώ το 2017 το ποσό αυτό ανήλθε στα 5 τρις δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί στο 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εν συγκρίσει με το 1% για το έτος 2000. Το 80% εκ των 5 τρις δολαρίων αφορά χρέος των αναδυόμενων οικονομιών προς κινεζικές τράπεζες.

Ωστόσο, αναλυτές του γερμανικού Ινστιτούτου του Κιέλου εκτιμούν ότι 50% της κινεζικής χρηματοδότησης δεν συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δημιουργώντας ανησυχίες για τη διαφάνεια των δανείων που χορηγούν οι κινεζικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, ιδίως προς χώρες με μη ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σχεδόν το 80% των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών είχαν λάβει κάποιας μορφή δανεισμό από την Κίνα το 2017, με το συνολικό χρέος τους προς αυτήν να ανέρχεται σε 380 δις δολάρια. Σε αντιδιαστολή, το χρέος αυτών των χωρών προς την Ομάδα του Παρισιού (μία ομάδα 22 δυτικών κατά βάση χωρών που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία) ανερχόταν σε 246 δις δολάρια.

Παρά το ότι το 85% των δανείων συνάπτεται σε αμερικανικά δολάρια, συχνά ορισμένα δάνεια χορηγούνται προς κινεζικές εξωχώριες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφεύγεται ο απευθείας δανεισμός σε κυβερνήσεις οι οποίες έχουν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Μέσω της διαδικασίας αυτής δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, καθώς οι θεσμοί αυτοί τηρούν στοιχεία μόνο για το δημόσιο χρέος και τους διατραπεζικούς δανεισμούς.

Φωτό: Edward He/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.