
Το παγκόσμιο χρέος προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 10 φορές μεταξύ του 2000 και του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις γερμανικού thinktank, το οποίο εκφράζει, παράλληλα, ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή στην παγκόσμια οικονομία.
Το 2000 το παγκόσμιο χρέος προς την Κίνα ανερχόταν σε 500 δις δολάρια, ενώ το 2017 το ποσό αυτό ανήλθε στα 5 τρις δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί στο 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εν συγκρίσει με το 1% για το έτος 2000. Το 80% εκ των 5 τρις δολαρίων αφορά χρέος των αναδυόμενων οικονομιών προς κινεζικές τράπεζες.
Ωστόσο, αναλυτές του γερμανικού Ινστιτούτου του Κιέλου εκτιμούν ότι 50% της κινεζικής χρηματοδότησης δεν συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δημιουργώντας ανησυχίες για τη διαφάνεια των δανείων που χορηγούν οι κινεζικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, ιδίως προς χώρες με μη ανεπτυγμένες οικονομίες.
Σχεδόν το 80% των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών είχαν λάβει κάποιας μορφή δανεισμό από την Κίνα το 2017, με το συνολικό χρέος τους προς αυτήν να ανέρχεται σε 380 δις δολάρια. Σε αντιδιαστολή, το χρέος αυτών των χωρών προς την Ομάδα του Παρισιού (μία ομάδα 22 δυτικών κατά βάση χωρών που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία) ανερχόταν σε 246 δις δολάρια.
Παρά το ότι το 85% των δανείων συνάπτεται σε αμερικανικά δολάρια, συχνά ορισμένα δάνεια χορηγούνται προς κινεζικές εξωχώριες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφεύγεται ο απευθείας δανεισμός σε κυβερνήσεις οι οποίες έχουν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Μέσω της διαδικασίας αυτής δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, καθώς οι θεσμοί αυτοί τηρούν στοιχεία μόνο για το δημόσιο χρέος και τους διατραπεζικούς δανεισμούς.
Φωτό: Edward He/Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Costamare Bulkers Holdings Limited ανακοίνωσε σήμερα το ντεμπούτο της ως ανεξάρτητη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία και την ολοκλήρωση του διαχωρισμού της από την…
Το NavHyS αποτελεί ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην τεχνολογική εξέλιξη της χρήσης υγρού υδρογόνου (LH₂) στη ναυτιλία. Στον πυρήνα της καινοτομίας…
Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Μ&Α) τον Απρίλιο, απόρροια του εμπορικού πολέμου που πυροδότησε η δασμολογική πολιτική του Προέδρου των…
Ορόσημο για την ανάπτυξη της κορυφαίας εμπορικής πύλης των Φιλιππίνων συνιστά η ολοκλήρωση σημαντικών έργων από τον κολοσσό DP World στον λιμένα Manila South…
Εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για πολεμικά πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ναυπηγικός κολοσσός της Νότιας Κορέας, Hanwha Ocean, φαίνεται να «ποντάρει» στις ΗΠΑ. Σύμφωνα…
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται εκ νέου το φυσικό αέριο της Ρωσίας, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να τερματίσει τις ενεργειακές σχέσεις της με…
Οι χρηματιστηριακές κινήσεις του 119ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο John Fredriksen συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Μάλιστα, όπως έχει αναδειχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, το ενδιαφέρον…
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως θα συνεδριάσουν το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Ελβετία για να θέσουν τις βάσεις για εμπορικές διαπραγματεύσεις, για…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ