Προ των πυλών η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Προ των πυλών η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

390
Προ των πυλών η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari, υπέγραψε την συμφωνία για την ίδρυση της African Continental Free Trade Area (AfCFTA), αποτελώντας μία από τις τελευταίες αφρικανικές χώρες που αποφασίζουν να υποστηρίξουν την υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη καθώς η Νιγηρία αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.

Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση της Αμπούτζα κρατούσε επιφυλακτική στάση ως προς την υποστήριξη της AfCFTA, καθώς υπήρχε σθεναρή αντίσταση από εργατικά σωματεία.

Με την ίδρυση της AfCFTA αναμένεται να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά στην αφρικανική ήπειρο για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ατόμων, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεταξύ των χωρών που εντάσσονται στην AfCFTA. Η AfCFTA αναμένεται να «συνδέσει» 1,3 δις άτομα, δημιουργώντας ένα οικονομικό μπλοκ αξίας $3,4 τρις.

Οι αφρικανικές χώρες που εργάζονται προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου φιλόδοξου σχεδίου στοχεύουν στην δημιουργία της μεγαλύτερης στον κόσμο ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας ο κ. Buhari κάλεσε όλα τα αφρικανικά έθνη να εργαστούν προς την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση της τοπικής παραγωγής και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην «Μαύρη Ήπειρο».

Η συμφωνία για την ίδρυση της AfCFTA τέθηκε σε ισχύ στις 30 Μαΐου 2019, ενώ στο Niger Summit of African Union, στο πλαίσιο του οποίου υπέγραψε την εν λόγω συμφωνία η νιγηριανή κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η λειτουργική φάση της AfCFTA.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.