Οι κυρώσεις φέρνουν πιο κοντά Άγκυρα-Τεχεράνη

Οι κυρώσεις φέρνουν πιο κοντά Άγκυρα-Τεχεράνη

34
Οι κυρώσεις φέρνουν πιο κοντά Άγκυρα-Τεχεράνη

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα μία νέα σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν συνδέοντας την Τεχεράνη με την πόλη Βαν στα ανατολικά της Τουρκίας.

Η διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων θα φτάνει τις 24 ώρες με μία ενδιάμεση στάση στο Ταμπρίζ στα βορειοδυτικά του Ιράν, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ το δρομολόγιο θα εκτελείται μία φορά την εβδομάδα.

Οι δύο χώρες ήδη συμφώνησαν στην έναρξη απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης, προκειμένου να διευρυνθούν οι διμερείς εμπορικές αλλά και τουριστικές σχέσεις. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, χαμηλότερους δασμούς για τα εμπορεύματα που χρησιμοποιούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Τουρκία και Ιράν έχουν θέσει ως στόχο του εμπορικού τους ισοζυγίου αυτό να ανέλθει στα 30 δις δολάρια ετησίως, μέσω σύναψης συμφωνιών σε διάφορους κλάδους, καθώς η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Τεχεράνης στην περιοχή, ιδίως λόγω και των πολιτικών και εμπορικών πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.