Φθίνουσα πορεία για το νηολόγιο του Ην. Βασιλείου

Φθίνουσα πορεία για το νηολόγιο του Ην. Βασιλείου

156
Φθίνουσα πορεία για το νηολόγιο του Ην. Βασιλείου

Η επικείμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. έχει ωθήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν σημαία στα πλοία του στόλου τους «εγκαταλείποντας» το βρετανικό νηολόγιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία άλλαξε σημαία σε πλοία του στόλου της, είναι η CMA CGM, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η γαλλική CMA CGM πριν λάβει χώρα το 2016 το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας για την παραμονή της στην Ε.Ε. είχε υπό βρετανική σημαία περίπου 49 πλοία. Ενόψει Brexit η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει σημαία στα παραπάνω πλοία της υψώνοντας σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας και της Μάλτας.

Επίσης, η Wallenius Wilhelmsen στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου «εγκατέλειψε» την βρετανική σημαία για ορισμένα εκ των πλοίων της για χάρη του νηολογίου της Μάλτας, ενώ και η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία P&O Ferries αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο να εγγράψει στο κυπριακό νηολόγιο ολόκληρο τον στόλο της, ο οποίος μέχρι τότε ήταν εγγεγραμμένος στο νηολόγιο του Ην. Βασιλείου.

Έως και στις 31 Μαΐου 2019 υπολογίζεται ότι 1.229 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 10,5 εκατ. τόνων, ήταν νηολογημένα στην βρετανική σημαία, όταν στα τέλη Μαΐου του 2018 τα υπό βρετανική σημαία πλοία ανέρχονταν σε 1.315, συνολικής χωρητικότητας 16,5 εκατ. τόνων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.