Τι επιφυλάσσει για τις αγορές το β΄εξάμηνο

Τι επιφυλάσσει για τις αγορές το β΄εξάμηνο

158
Τι επιφυλάσσει για τις αγορές το β΄εξάμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο ολοκληρώθηκε για τις αγορές την περασμένη Παρασκευή (30.06) με τις τιμές ενός μεγάλου αριθμού μετοχών να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Ο λευκός καπνός που βγήκε από την σύνοδο των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας αναφορικά με την εκτόνωση των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας αποτέλεσε το ιδανικότερο έναυσμα για το γ΄ τρίμηνο.

Κοιτώντας πίσω, στο α΄ εξάμηνο του 2019, οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές βίωσαν το καλύτερο εξάμηνο των τελευταίων 20 ετών με τον δείκτη FTSE North America να σημειώνει κέρδη 19%. Είναι απορίας άξιο πως οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές έχουν πάρει την ανιούσα δεδομένων των προκλήσεων της παγκόσμιας οικονομίας. Η απάντηση ίσως ακούει στο όνομα «Fed» και στην αλλαγή της ρητορικής της αναφορικά με την νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, προς τα τέλη του 2018, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επεσήμανε με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για άνοδο των επιτοκίων, κάτι το οποίο από τον Ιανουάριο του 2019 άλλαξε, με τον επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, να υπογραμμίζει την στάση αναμονής που αναμένεται να κρατήσει η Τράπεζα. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίασή της, τον περασμένο Ιούνιο, η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια. Απόρροια της παραπάνω εξέλιξης ήταν οι τιμές των μετοχών να αυξηθούν σημαντικά.

Βεβαίως, μετά από ένα τόσο ισχυρό πρώτο εξάμηνο για τις αγορές, θα ήταν λάθος να αναμένει κανείς να διατηρηθεί το ίδιο σκηνικό έως τέλος του έτους. Ωστόσο, μια εμπορική συμμαχία Ουάσιγκτον-Πεκίνου, η οποία θα καταργήσει τις εκατέρωθεν κυρώσεων, θα μειώσει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία.

Το προηγούμενο διάστημα, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη PMI, τα οποία μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν. Πιο συγκεκριμένα, στην Κίνα o δείκτης άγγιξε τις 49,9 μονάδες τον Ιούνιο (κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 μονάδων), στην Γερμανία κινήθηκε στις 45, ενώ στο Ην. Βασίλειο ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών και άγγιξε τις 48 μονάδες. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε τα στοιχεία για τον δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και τα nonfarm payrolls (νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται εκτός γεωργικού κλάδου).

Στο πολιτικό μέτωπο, Τζέρεμι Χαντ και Μπόρις Τζόνσον εντείνουν τις προσπάθειές τους στη «μάχη» για τον πρωθυπουργικό θώκο στο Ην. Βασίλειο με το βλέμμα τους να είναι στραμμένο στην 23η Ιουλίου.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.