Αναταραχή στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα

Αναταραχή στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα

270
Αναταραχή στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα

Την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενεργοποίησε η κατάρρευση της κινεζικής Baoshang Bank, με την πρώτη να ενισχύει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας με 125 δις δολάρια, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο πιστωτικός κίνδυνος θα επηρεάσει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Τα κέρδη της Baoshang Bank, η οποία δραστηριοποιείται στην εσωτερική Μογγολία, ανέρχονταν το 2017 σε 600 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, σε έκθεσή της η Τράπεζα ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της ανέρχονταν -με συγκρατημένες εκτιμήσεις- σε 90 δις δολάρια με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της και τον επακόλουθο συναγερμό της διατραπεζικής αγοράς.

Ήδη εκφράστηκαν ανησυχίες για μία νέα «Lehman Brothers», με πάγωμα της πιστωτικής επέκτασης και παύση του διατραπεζικού δανεισμού, όπου οι Τράπεζες φοβούμενες η μία την κατάρρευση της άλλης σταμάτησαν να αλληλοδανείζονται. Παρά το γεγονός ότι οι χρεοκοπίες στις κινεζικές τράπεζες είναι σιωπηρά εγγυημένες από το κράτος, η περίπτωση της Baoshang ταρακούνησε την κυρίαρχη πεποίθηση της ισορροπίας του κινεζικού τραπεζικού συστήματος.

Τραπεζικό στέλεχος της Societe Generale ανέφερε ότι είναι απόλυτα λογική εξέλιξη «μία πιθανή όσο και δυσάρεστη ανατίμηση του ύψους δανεισμού των μεγάλων κινεζικών τραπεζών προς τις μικρότερες τράπεζες», οι οποίες στηρίζονται στη διατραπεζική αγορά για τη ρευστότητά τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ήδη διοχέτευσε 600 δις γουάν (125 δις δολάρια) στο σύστημα και παρείχε άμεσα εγγυήσεις επί των καταθέσεων. Παρά τη σχετική ισορροπία που επήλθε

από την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας, η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ ενδεχομένως να θέσει σε μεγαλύτερη και διαρκή πίεση την οικονομία της χώρας.

Η επίσημη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για την κατάρρευση της Baoshang είναι ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, κάνοντας λόγο για παράνομες χρηματοδοτήσεις της πλειοψηφίας των μετόχων με τα κεφάλαια της Τράπεζας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.