Κύπρος: Ανακαλύφθηκε το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο

Κύπρος: Ανακαλύφθηκε το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο

226
Κύπρος: Ανακαλύφθηκε το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο

Η σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου επιφύλασε μία έκπληξη, αναφερόμενη σε ένα μεγάλης σημασίας εύρημα στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά. Πρόκειται για το ναυάγιο πλοίου των ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία, το πρώτο που εντοπίζεται στο νησί της Αφροδίτης.

Δύο εθελοντές δύτες της ερευνητικής ομάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (EPENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε κατάδυσή τους ανακάλυψαν και δήλωσαν τη θέση του ευρήματος. Στη συνέχεια ακολούθησε άμεση κινητοποίηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με επιτόπια έρευνα από τις ομάδες των καθηγητών Στέλλας Δεμέστιχα και Δημήτρη Σκαρλάτου, καθώς και της συντηρήτριας Ελένης Λοϊζίδου.

Τα αποτελέσματα των μελετών του πρώτου ρωμαϊκού ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά της Κύπρου θα ρίξουν φως στο εύρος και την κλίμακα των εμπορικών σχέσεων του νησιού με τις υπόλοιπες ρωμαϊκές επαρχίες της ανατολικής Μεσογείου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νεώτερες εξελίξεις και ανακοινώσεις των αρχαιολόγων.

Πηγή/Φωτό: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.