Σύννεφα στον ορίζοντα για τον άνθρακα

Σύννεφα στον ορίζοντα για τον άνθρακα

47
Σύννεφα στον ορίζοντα για τον άνθρακα

Η βιομηχανία άνθρακα στην Ασία φαίνεται πως πλήττεται σοβαρά, καθώς οι τρέχουσες τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς, της έλλειψης χρηματοδότησης για νέα έργα, της πιθανότητας επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων αλλά και της ενισχυμένης παρουσίας καθαρότερων μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον άνθρακα στην Ασία, η οποία «φιλοξενεί» τους τέσσερις κορυφαίους εισαγωγείς και τους δύο κορυφαίους εξαγωγείς, ακούει στο όνομα «LNG» καθώς αυτό κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Αυτό που προκαλεί ενδεχομένως εντύπωση, σύμφωνα με το Reuters, είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου Coaltrans Asia, το οποίο έλαβε χώρα στο Μπαλί, οι συμμετέχοντες δεν φάνηκαν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την ραγδαία άνοδο του LNG ή για την αύξηση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω αγωγών από την κεντρική Ασία προς την Ρωσία και την Κίνα. Αντιθέτως συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και το κατά πόσο ο άνθρακας θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την αιολική ή ηλιακή ενέργεια μακροπρόθεσμα.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κορυφαίοι εξαγωγείς άνθρακα του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει προαναγγείλει την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με τη χρήση άνθρακα τα επόμενα 15 έτη, καλώντας παράλληλα τα εγχώρια ανθρακωρυχεία να διοχετεύσουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους για εγχώρια χρήση και όχι για τις εξαγωγές.

Τέλος, και για τη Νότια Αφρική, τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή άνθρακα για την Ασία, οι πιθανότητες να αυξήσει τις εξαγωγές της στο εγγύς μέλλον μοιάζουν μικρές κυρίως λόγω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.