Σε τροχιά ανόδου οι τιμές στο σιδηρομετάλλευμα

Σε τροχιά ανόδου οι τιμές στο σιδηρομετάλλευμα

60
Σε τροχιά ανόδου οι τιμές στο σιδηρομετάλλευμα

Όταν λίγους μήνες πριν η νεοσύστατη Niron Metals ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σε νέα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα, κύκλοι της αγοράς «έπεφταν από τα σύννεφα».

Παρά το γεγονός ότι η Γουινέα είναι πλούσια σε κοιτάσματα iron ore, εντούτοις δεν εξάγει προς τις διεθνείς αγορές, καθώς τα κόστη υποδομών στη χώρα της δυτικής Αφρικής, όπως για την ανάπτυξη λιμένων και σιδηροδρομικού δικτύου, είναι μεγάλα.

Ωστόσο, η αλματώδης αύξηση των παγκόσμιων τιμών iron ore σε υψηλά πενταετίας έχει καταστήει ευνοϊκότερο το περιβάλλον για τέτοιου είδους επενδύσεις, με τον δισεκατομμυριούχο Robert Friedland να ακολουθεί το παράδειγμα της Niron Metals.

Σύμφωνα με το S&P Global Platts, από τις αρχές του έτους οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος έχουν αυξηθεί κατά 60% ξεπερνώντας τα $115/τόνο, κυρίως λόγω των στρεβλώσεων που επέφερε στην παγκόσμια προσφορά η κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο της Vale τον Ιανουάριο. Η παραπάνω εξέλιξη έφερε κύμα στρεβλώσεων σε κορυφαίους παραγωγούς iron ore όπως στην BHP, την Rio Tinto και την FortescueMetals Group.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές, καθώς η προσφορά iron ore προέρχεται κατά κύριο λόγο από Αυστραλία και Βραζιλία με αποτέλεσμα οποιαδήποτε «αναστάτωση» στις βιομηχανίες των δύο αυτών χωρών να επιδρά σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, από την πλευρά της ζήτησης, η παραγωγή χάλυβα (που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη σιδηρομετάλλευμα) έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στην Κίνα τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.