Στους δρόμους πολιτισμού του Αιγαίου

Στους δρόμους πολιτισμού του Αιγαίου

83
Στους δρόμους πολιτισμού του Αιγαίου

Ίσως οι διακοπές να μοιάζουν μακρινές, αλλά ποτέ δεν είναι νωρίς για να σημειώσει κανείς μουσεία που αξίζει να επισκεφθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ο πολιτιστικός «πλους» στο Αιγαίο κάνει τις πρώτες του στάσεις σε Άνδρο και Σύρο. Δύο αιγαιοπελαγίτικοι ναυτότοποι με μακρά παράδοση στις τέχνες και τον πολιτισμό, ενώ έπεται και συνέχεια με νέες στάσεις πολιτισμού στην διάσπαρτη πόλη του Αιγαίου.

Άνδρος

Η Αρχόντισσα

«Σταθερή αξία» στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού αποτελεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα. Φέτος και μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται στους χώρους του ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον Ντίκο Βυζάντιο, ο οποίος, αφήνοντας τη χώρα μας τα χρόνια του εμφυλίου διέπρεψε στο Παρίσι. Στην παλαιά πτέρυγα φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση, με γλυπτά του Ανδριώτη Μιχάλη Τόμπρου και έργα σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής.

Δημιουργία του Τόμπρου είναι και ο «Αφανής Ναύτης» στην ομώνυμη πλατεία της Χώρας, δωρεά του Μουσείου Γουλανδρή, τοπόσημο και μνημείο τιμής σε όσους χάθηκαν στη θάλασσα.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου διαρκεί η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης: Επίκαιρος και Διαχρονικός» στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως. Μπορεί να συμπληρώνονται 30 έτη από το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου, τα έργα του, όμως, παραμένουν σύγχρονα και συνεχίζουν να εμπνέουν.

Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, αφιερωμένο στον ισχυρό δεσμό των Ανδριωτών με τη θάλασσα και την εμπορική ναυτιλία, παρουσιάζει σπάνια εκθέματα, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της συνδεδεμένης με τη ναυτοσύνη ιστορίας του νησιού από το 1750 μέχρι σήμερα. Μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε.

 

Σύρος

Η κλασική

Σίγουρα κρατάει την πρωτοκαθεδρία στα καλοκαιρινά φεστιβάλ, με μουσικές και χορευτικές παραστάσεις για κάθε προτίμηση στο εμβληματικό Θέατρο «Απόλλων», αλλά και σε κάθε μικρή γραφική γωνιά, πλατεία και σοκάκι του νησιού.

Το Syros International Film Festival, το οποίο διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, συγκεντρώνει ελληνικές και διεθνείς ανεξάρτητες παραγωγές και οργανώνει αφιερώματα και διαγωνιστικά τμήματα.

Ο Σεπτέμβριος (18 – 22) επιφυλάσσει μια μοναδική εμπειρία στους φίλους του animation. Το Animasyros είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, με ειδικές προβολές, παρουσιάσεις ταινιών, σημαντικούς διεθνείς προσκεκλημένους, εκπαιδευτικά εργαστήρια, μια ετήσια συνάντηση των κορυφαίων επαγγελματιών του παγκόσμιου animation στην Ερμούπολη.

Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν τα πολιτιστικά προγράμματα και άλλων νησιών μας. Θα σας κρατάμε ενήμερους.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.