Οι χώρες με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα

609
Οι χώρες με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα

Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, στο πλαίσιο πρόσφατης έκθεσής του για την παγκόσμια ενέργεια, ανέφερε ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ανήλθαν σε 297,7 δις βαρέλια στα τέλη του 2018, αύξηση κατά 12% συγκριτικά με τα αποθέματα που είχαν υπολογιστεί έναν χρόνο πριν. Η συγκεκριμένη αύξηση αντιπροσωπεύει την πρώτη μεγάλη αλλαγή που έχει επέλθει στα αποθέματα πετρελαίου της χώρας από το 1989.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την Βενεζουέλα, η οποία αποτελεί την χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, τα οποία αγγίζουν τα 303 δις βαρέλια.

Την τρίτη θέση με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο καταλαμβάνει ο Καναδάς (168 δις βαρέλια), ενώ ακολουθούν το Ιράν (156 δις βαρέλια) και το Ιράκ (147 δις βαρέλια).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Gulf Business, η αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Σαουδαραβικού Βασιλείου οφείλεται εν μέρει στην ξεχωριστή καταγραφή των ενεργειακών αποθεμάτων που ξεκίνησε να πραγματοποιεί η χώρα, η οποία πλέον δείχνει «σημάδια εξωστρέφειας» αναφορικά με την καταγραφή των αποθεμάτων της εν όψει και της δημόσιας εγγραφής της Saudi Aramco.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση της BP, τα πετρελαϊκά αποθέματα εκτιμώνται σε 1.729 δις βαρέλια.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.