Παγκόσμια δύναμη η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες

Παγκόσμια δύναμη η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες

122
Παγκόσμια δύναμη η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες

Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες καταλαμβάνει φέτος η Ελλάδα, με συνολικά 515 βραβευμένες ακτές, 15 μαρίνες και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού.

Η χώρα μας που κατάφερε να παραμείνει στη δεύτερη θέση και φέτος, πίσω μόνο από την Ισπάνια με τις 556 σημαίες της, δείχνει να «αψηφά» το φαινόμενο της παγκόσμιας μόλυνσης των ακτών και των θαλασσών και να παραμένει ένα από τα «δυνατά χαρτιά» στο διεθνές τουριστικό στερέωμα.

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πιο διαδεδομένο «σύμβολο» ποιότητας των θαλασσών, με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης, πληροφόρησης, ασφάλειας, προστασίας του φυσικού πλούτου των ακτών και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Το 2017 ξεκίνησε και η εφαρμογή του προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας και αφορά εταιρείες που βραβεύονται για τη διαχείριση τουριστικών σκαφών, με κριτήριο την συμμόρφωσή τους σε ένα σύνολο 51 κριτηρίων.

Πορτο Κατσικι/Φωτό: Pixabay
Πορτο Κατσικι/Φωτό: Pixabay

Το πρόγραμμα εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), με 65 χρόνια ασταμάτητης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και υποστηρίζεται από το ΥΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Πριν λίγες ημέρες, στην Ακτή Βουλιαγμένης και παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού, έγινε η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πρώτη στην Ελλάδα, με 85 σημαίες, αναδείχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ακολούθησε η Ρόδος με 39 σημαίες, το Λασίθι με 37 και τα Χανιά με 35. Την πεντάδα ολοκλήρωσε μια ακόμη Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης, το Ηράκλειο, με 26 σημαίες.

Η λίστα με τις γαλάζιες σημαίες στην Ελλάδα

 

Συνημμένα αρχεία:
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.