Συνεργασία: Λέξη- κλειδί για μια βιώσιμη αγορά κρουαζιέρας

Συνεργασία: Λέξη- κλειδί για μια βιώσιμη αγορά κρουαζιέρας

87
Συνεργασία: Λέξη- κλειδί για μια βιώσιμη αγορά κρουαζιέρας
(Α-Δ): Ο κ. Charles Darr, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Ναυτιλιακής Πολιτικής και Κυβερνητικών Σχέσεων της MSC Group, η κ. Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου της CLIA Europe, η κ. Sasha Rougier, πρόεδρος της International Association of Ports and Harbors Cruise Committee και διευθύνων σύμβουλος της Cruise Gate Hamburg, ο δρ Ιωάννης Παππάς, Director Mediterranean Region του Global Sustainable Tourism Council, ο κ. Άρης Μπατσούλης, Development Director & Head of Cruise Department της Λιμενικής Αρχής της Κέρκυρας και ο δρ Παναγιώτης Καπετανάκης, αρχισυντάκτης των Ναυτικών Χρονικών και συντονιστής του πάνελ.

Κατά την διάρκεια του 5ου Posidonia Sea Tourism Forum 2019, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο Domotel Kastri, διοργανώθηκε πάνελ από την CLIA Europe με θέμα «Partnership for Sustainable Tourism: Ships, Ports and Destinations». Στο πλαίσιο του πάνελ επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συνεργασίας και της διαμόρφωσης όρων κοινού βηματισμού μεταξύ των εταιρειών κρουαζιέρας, των λιμένων, καθώς και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών από την εν λόγω βιομηχανία προς την επίτευξη ενός βιώσιμου τουρισμού κρουαζιέρας.

DSC00742

Ο κ. Charles (Bud) Darr, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Ναυτιλιακής Πολιτικής και Κυβερνητικών Σχέσεων της MSC Group, αφού αναφέρθηκε στην 300ετή πορεία του ομίλου της MSC, επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για την εταιρεία, η οποία επενδύει σε εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και συστήματα scrubbers, για την μείωση των αέριων ρύπων από τα πλοία της ενόψει και του Sulphur Cap 2020. Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 11 από τα 17 πλοία της εταιρείας θα είναι εξοπλισμένα με υβριδικά συστήματα scrubbers. Ο κ. Darr σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους $5 δις για την ναυπήγηση πλοίων που θα καταναλώνουν ως καύσιμο LNG, προσθέτοντας ότι το LNG αποτελεί στην παρούσα φάση το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ναυτιλιακό καύσιμο.

Μαρία Δεληγιάννη_Εκπρόσωπος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικ.._

Στην συνέχεια η κ. Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου της CLIA Europe, τόνισε ότι πάνω από 30 εκατ. επιβάτες θα επιλέξουν εντός του 2019 την κρουαζιέρα ως μέσο διακοπών, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2018, ενώ αναφέρθηκε και στην στρατηγική της CLIA Europe για την διαφύλαξη της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών κρουαζιέρας προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ευχάριστη εμπειρία για τους επιβάτες κρουαζιέρας, με σεβασμό  στις τοπικές κοινωνίες των προορισμών. Στην συνέχεια η κ. Δεληγιάννη αναφέρθηκε στην συμβολή της CLIA Europe ως προς την ενίσχυση της αγοράς κρουαζιέρας της Σαντορίνης, συζητώντας με αρμόδιους φορείς την εφαρμογή του συστήματος προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού, το berth allocation για τα κρουαζιερόπλοια στη Σαντορίνη, ώστε να τεθεί η άφιξη των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών τους υπό έλεγχο, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των προορισμών εάν εφαρμοστεί σωστά.

DSC00759

Από την πλευρά της η κ. Sasha Rougier, πρόεδρος της International Association of Ports and Harbors Cruise Committee αλλά και διευθύνουσα σύμβουλος της Cruise Gate Hamburg, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός εναρμονισμένου συστήματος στους λιμένες, παρουσιάζοντας επιπλέον την συμβολή της κρουαζιέρας σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Επιπλέον η κ. Rougier επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την International Association of Ports and Harbors Cruise Committee, η οποία αποτελεί μια μη- κερδοσκοπική ένωση με μέλη 180 λιμένες σε 90 χώρες, ως προς την συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της αγοράς κρουαζιέρας. Η κυρία Rougier απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο λιμένας του Αμβούργου, ως homeport κρουαζιέρας, και το κατά πόσο μπορούν αυτές οι πρωτοβουλίες να βρουν πεδίο εφαρμογής και σε άλλους λιμένες κρουαζιέρας βελτιώνοντας τις υπηρεσίες προς τον επιβάτη κρουαζιέρας.

DSC00767

Από την πλευρά του, ο δρ Ιωάννης Παππάς, Director Mediterranean Region του Global Sustainable Tourism Council (GSTC), επεσήμανε την σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης ως προς την προώθηση της βιωσιμότητας, μέσα από την συνεργασία εταιρειών κρουαζιέρας, λιμένων και προορισμών. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της πιστοποίησης των προορισμών κρουαζιέρας ως βιώσιμων, ενώ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειών προς μια βιώσιμη αγορά κρουαζιέρας παρουσίασε την συνεργασία μεταξύ της Royal Caribbean και της WWF με το GSTC. Ειδική αναφορά έκανε ο δρ Παππάς και στο παράδειγμα της Σαντορίνης και τα ποια ζητήματα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το ζήτημα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

DSC00771

Τέλος ο κ. Άρης Μπατσούλης, Development Director & Head of Cruise Department της Λιμενικής Αρχής της Κέρκυρας, τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Κέρκυρας σε σημαντικό και βιώσιμο λιμένα κρουαζιέρας της Ελλάδας, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των σχετικών υποδομών έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης φιλοξενίας εως και επτά κρουαζιερόπλοιων, συμπεριλαμβανομένων και (έως) τεσσάρων mega cruise ships. Ο κ. Μπατσούλης ανέφερε ότι η κρουαζιέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πόλη και στο νησί της Κέρκυρας, τονώνοντας την τοπική οικονομία και επεκτείνοντας την τουριστική σεζόν του νησιού, επισημαίνοντας ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την ισότιμη κατανομή στις αφίξεις των επιβατών, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα συμφόρησης στο λιμένα της Κέρκυρας ορισμένες ημέρες την εβδομάδα.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο δρ Παναγιώτης Καπετανάκης, αρχισυντάκτης των Ναυτικών Χρονικών, ο οποίος ολοκληρώνοντας τις εργασίες του πάνελ επεσήμανε ότι οι συνέργειες και η συνεργασία αποτελούν τις λέξεις κλειδιά για την προώθηση της βιωσιμότητας στην αγορά κρουαζιέρας, με θετικό αντίκτυπο τόσο στους επιβάτες όσο και στις τοπικές κοινωνίες που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.

Με το πέρας των εργασιών του πάνελ  ο κ. Bo Larsen, Senior Vice President, Strategic Partnerships της CLIA, παρουσίασε το πρόγραμμα Executive Partners της CLIA global, μια αποκλειστική, παγκόσμια πλατφόρμα η οποία παρέχει στους προμηθευτές πρόσβαση σε βασικούς υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων σε εταιρείες κρουαζιέρας και κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας κρουαζιέρας, με σκοπό να τους υποστηρίξει να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, να αποκτήσουν γνώσεις και να επεκτείνουν την επιρροή τους στη βιομηχανία κρουαζιέρας.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά & CLIA Europe

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.