Ινδία: Θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα;

Ινδία: Θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα;

93
Ινδία: Θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα;

Η Ινδία, η οποία εξαρτάται σημαντικά από τον άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επενδύοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μεγαλύτερα ποσά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας που στηρίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Η χώρα ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές άνθρακα χωρίς να αναμένεται ότι θα κορεστεί σύντομα η «πείνα» της γι’ αυτόν.

Σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum, καθώς ο πληθυσμός της Ινδίας ολοένα και αυξάνεται, το μερίδιο της ζήτησής της για ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2040, με το ήμισυ περίπου της ενεργειακής ζήτησης της Ινδίας να εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από τον άνθρακα.

Εντούτοις, οι επενδύσεις της Ινδίας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται ότι θα σημειώσουν άνοδο. Το 2015 ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε έργα παραγωγής αιολικής ενέργειας, με στόχο να μπορέσει να ανταποκριθεί η χώρα στους στόχους που έχουν τεθεί με την Συμφωνία των Παρισίων.

Ωστόσο, η απεξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα δεν θα είναι εύκολη διαδικασία και ίσως δεν καταστεί και εφικτή καθώς αποτελεί ο άνθρακας αποτελεί μια φθηνή πηγή ενέργειας η οποία μπορεί να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του ινδικού λαού.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.