Ζάχαρη: Ινδία, Ταϊλάνδη δημιουργούν έλλειμμα στην αγορά

Ζάχαρη: Ινδία, Ταϊλάνδη δημιουργούν έλλειμμα στην αγορά

84
Ζάχαρη: Ινδία, Ταϊλάνδη δημιουργούν έλλειμμα στην αγορά

Η παγκόσμια αγορά ζάχαρης θα κληθεί να αντιμετωπίσει έλλειμμα της τάξης των 2,34 εκατ. τόνων την εμπορική περίοδο 2019/20 σε σχέση με το πλεόνασμα 0,48 εκατ. τόνων το αντίστοιχο 2018/19 καθώς η παραγωγή από σημαντικές παραγωγούς- χώρες της Ασίας θα μειωθεί.

Τα παραπάνω σημείωσε στο πλαίσιο του New York Sugar Week ο Plinio Nastari, Πρόεδρος της Datagro, συμπληρώνοντας ότι η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στους 29,1 εκατ. τόνους έναντι 33,2 εκατ. τόνων την περασμένη χρονιά.

Παραδοσιακά ο μεγαλύτερος όγκος παραγόμενης ζάχαρης στην Ινδία προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής ξεπερνά αυτόν της εγχώριας ζήτησης με αποτέλεσμα η ασιατική χώρα να στρέφεται στις εξαγωγές.

Παράλληλα και για την παραγωγή της Ταϊλάνδης οι εκτιμήσεις της Datagro κάνουν λόγο για μείωση στους 13,5 εκατ. τόνους καθώς οι τοπικοί παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια κασάβα, όπου τα περιθώρια κέρδους κρίνονται υψηλότερα.

Όπως είναι λογικό η εκτιμώμενη μειωμένη παραγωγή ζάχαρης τόσο σε Ινδία όσο και σε Ταϊλάνδη αναμένεται να παράσχουν στήριξη στις τιμές διεθνώς, ωστόσο τα υψηλά αποθέματα και στις δύο χώρες σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη αυξημένη παραγωγή σε άλλες χώρες είναι πιθανό να περιορίσει τα κέρδη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.