Νέο «πόλεμο» με την Τουρκία κηρύττουν οι ΗΠΑ

Νέο «πόλεμο» με την Τουρκία κηρύττουν οι ΗΠΑ

198
Νέο «πόλεμο» με την Τουρκία κηρύττουν οι ΗΠΑ

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου ανακοίνωσε ότι από τις 17/5, κατόπιν εντολής του προέδρου Τραμπ, οι ΗΠΑ θα καταργήσουν το προτιμησιακό καθεστώς σε Τουρκία και Ινδία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έδινε την ευκαιρία σε αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν μια μεγαλύτερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις εξαγωγές της Τουρκίας θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς καθώς η χώρα θεωρείται ότι δεν πληροί τα κριτήρια του προγράμματος αφού είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε σε μείωση των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα από 50% σε 25%, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Με την μείωση αυτή οι δασμοί στις εν λόγω εισαγωγές επανέρχονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα που ήταν πριν τον Αύγουστο του 2018, όταν και αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος να τους διπλασιάσει.

Το περασμένο έτος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει υψηλούς δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην τελευταία ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε φυλακιστεί αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία.

Έκτοτε οι δύο χώρες επιβάλλουν εκατέρωθεν εμπορικούς δασμούς.

Οι υψηλοί δασμοί που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος οδήγησαν, συν τοις άλλοις, κατά την διάρκεια του περασμένου έτους σε μείωση των εισαγωγών τουρκικού χάλυβα και προϊόντων κατά 48% από τις ΗΠΑ.

Φωτό: Pixabay

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.