Ακόμα ένα ορόσημο για την διώρυγα του Παναμά

Ακόμα ένα ορόσημο για την διώρυγα του Παναμά

272
Ακόμα ένα ορόσημο για την διώρυγα του Παναμά

Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 13 Μαΐου από την διώρυγα διήλθε το πρώτο Neopanamax-sized Q-Flex LNG carrier, με ονομασία «Al Safliya» της εταιρείας Qatargas.

Το εν λόγω πλοίο αποτελεί το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα LNG carrier που διέρχεται ποτέ από την διώρυγα του Παναμά με χωρητικότητα 210.000 κ.μ., μήκος 315 μ. και πλάτος 50 μ.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2018 η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά προέβη σε αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου πλάτους από 49 μ. σε 51,25 μ., προκειμένου να έχει την δυνατότητα να υποδέχεται μεγαλύτερα πλοία.

Το «Al Safliya», σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, αποτελεί ένα τεχνολογικά προηγμένο LNG carrier, το οποίο είναι αποδοτικότερο συγκριτικά με προηγούμενης γενιάς πλοία μεταφοράς LNG, καθώς είναι ναυπηγημένο με τέτοιον τρόπο που συμβάλει σε μείωση των αέριων ρύπων κατά 40% συγκριτικά με άλλα πλοία μεταφοράς LNG.

Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους από την διώρυγα του Παναμά διήλθαν 340 πλοία μεταφοράς LNG, διπλάσιος αριθμός συγκριτικά με το 2017. Προς το παρόν υπολογίζεται ότι πάνω από 100 πλοία μεταφοράς LNG έχουν διασχίσει την διώρυγα του Παναμά φέτος, συμπεριλαμβανομένου του πλοίου «Energy Liberty» το οποίο στις 23 Απριλίου αποτέλεσε το 6000ο πλοίο που διήλθε από την διώρυγα.

Φωτό: Panama Canal

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.