Nέες αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν

Nέες αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν

122
Nέες αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη 8 Μαΐου ότι θα απαγορεύσει στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ την αγορά ιρανικού σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού, εντείνοντας τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Στόχος της κυβέρνησης Τραμπ είναι ο οικονομικός αποκλεισμός του Ιράν και να αποτρέψει επίσης την Τεχεράνη να παράγει όπλα μαζικής καταστροφής.

Το Ιράν παράγει πληθώρα μετάλλων, ενώ αποτελεί τον 18ο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιδήρου του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς κατά τη διάρκεια του 2018 εκτιμάται ότι εξήχθησαν από το Ιράν περίπου 9,24 εκατ. τόνοι σιδήρου.

Το 2018 εξήχθησαν επίσης από το Ιράν περίπου 200.000 τόνοι αλουμινίου, εκ των οποίων καμία ποσότητα δεν αγοράστηκε από τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές μετάλλων εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών του Ιράν.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις ως προς τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, δίνοντας όμως εξαμηνιαία απαλλαγή σε οκτώ χώρες. Πρόσφατα οι ΗΠΑ αναίρεσαν την εν λόγω απαλλαγή, στοχεύοντας να εκμηδενισθεί η εξαγωγική δραστηριότητα πετρελαίου του Ιράν.

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.