Όλα όσα προειδοποίησε ο αναπλ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επίσκεψή του...

Όλα όσα προειδοποίησε ο αναπλ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επίσκεψή του στον Πειραιά

1241
Όλα όσα προειδοποίησε ο αναπλ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επίσκεψή του στον Πειραιά

Στην Ελλάδα βρέθηκε ο κ. David Peyman, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τις διεθνείς κυρώσεις του State Department, όπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπους της πλοιοκτησίας και της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σκοπός της επίσκεψης, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Peyman στα Ναυτικά Χρονικά ήταν η διεξαγωγή συζητήσεων, τόσο με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με τον Πρόεδρο Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη, προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν από ελληνικών συμφερόντων πλοία και να για ζητήσει τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο κ. David Peymann ανέφερε πως στο παρελθόν πολλά ιρανικά δεξαμενόπλοια απενεργοποιούσαν τους αναμεταδότες τους (AIS) για να αποκρύψουν την πραγματική τους θέση, μια πρακτική που φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετηθεί και από ορισμένες διαχειρίστριες εταιρείες στα πλοία τους.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών διαχειριστριών εταιρειών πράττουν ορθά» ανέφερε ο αναπλ. Υφυπουργός εξωτερικών, ωστόσο εστιάστηκε σε ολιγάριθμες εταιρείες οι οποίες διακινδυνεύουν τη θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργούν ισχυρά πλήγματα στη φήμη της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το Μάιο πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση στις εξαιρέσεις των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν, θέτοντας σε πλήρη ισχύ τις κυρώσεις για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Η αποκλειστική συνέντευξη του αναπληρωτή υφυπουργού εξωτερικών, στενού συνεργάτη του Προέδρου Τραμπ θα δημοσιευθεί στο τεύχος Μαΐου των Ναυτικών Χρονικών.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου υποδηλώνει σαφώς τη διάθεση του προέδρου Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη αλλά και σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.