Eμπόδια εν όψει για τον Nord Stream 2

Eμπόδια εν όψει για τον Nord Stream 2

100
Eμπόδια εν όψει για τον Nord Stream 2

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Gazprom, η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει 55 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία και κατ’ επέκταση στην ΕΕ, αναμένεται για τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο μήκους 1.230 χλμ. αγωγός θα διέρχεται από την Ρωσία, την Φινλανδία, την Σουηδία, την Δανία και την Γερμανία. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης δεν έχει ακόμα χορηγήσει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για να διέλθει τμήμα του αγωγού από τα χωρικά της ύδατα ή την αποκλειστική οικονομική της ζώνη, όπως είναι το νέο αίτημα της κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού.

Η καθυστέρηση της απάντησης από μέρους της Δανίας προκαλεί έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο εφικτή είναι η ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού έως τα τέλη του 2019. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η Δανία εγείρει ζητήματα περιβαλλοντικής φύσης και εθνικής ασφαλείας σχετικά με την διέλευση του αγωγού από τα χωρικά της ύδατα ή την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Να σημειωθεί ότι με βάση νεώτερες μελέτες, από πλευράς Ρωσίας, η ολοκλήρωση κατασκευής το 2019 και η θέση σε λειτουργία του αγωγού το 2020 θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξοικονομήσουν περί τα $8 δις σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της πτώσης στα κόστη προμήθειας αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου κατά 13%.

Φωτό: nord-stream.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.