Χριστός Ανέστη σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς

    330
    Χριστός Ανέστη σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς

    Κυριακή του Πάσχα σήμερα, του Άγιου Πάσχα, η μεγαλύτερη εορτή της ορθόδοξης Εκκλησίας. Σήμερα τιμούμε και εορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου, η οποία γίνεται η αρχή για μια καινούρια ζωή για όλους τους ανθρώπους.

    Το «Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καί τοῖς έν τοῖς μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος» ψάλλεται σε όλες τις εκκλησίες, όπου υπάρχει ελληνική φωνή και ψυχή, υπό το φως των κεριών, όπου το μεν φως των κεριών συμβολίζει την αγιότητα και καθαρότητα του Χριστού, ενώ οι λαμπάδες συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που λιώνουν από την αγάπη Του.

    Αυτήν την «Λαμπροφόρο» ημέρα ψάλλουν οι ιερείς και οι πιστοί: «Ἀναστάσεως ἡμέρα, λαμπρυνθῶμεν λαοί· πάσχα Κυρίου πάσχα. Ἐκ γὰρ θανάτου πρὸς ζωήν, καὶ ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν, Χριστὸς ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασεν, ἐπινίκιον ἄδοντας».

    Το Πάσχα, στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως η ανάμνηση της «Εξόδου», η οποία οδήγησε τους Εβραίους προς την ελευθερία από την αιγυπτιακή δουλεία. Αργότερα το Πάσχα υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς ως η ημέρα τιμής και μνήμης του θυσιαστικού θανάτου και της ανάστασης του Ιησού Χριστού.

    Σε ολόκληρη την Ελλάδα πολλές παραδόσεις αναβιώνουν και έθιμα λαμβάνουν χώρα τόσο το Μεγάλο Σάββατο όσο και την Λαμπροφόρο ημέρα του Πάσχα, που υμνούν την Ανάσταση του Κυρίου.

    Χίος: Στη ναυτομάνα Χίο και συγκεκριμένα στον Βροντάδο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά ο περίφημος «ρουκετοπόλεμος» μεταξύ των δύο «αντίπαλων» ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής. Η προέλευση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου θεωρείται ότι ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.

    Ο «ρουκετοπόλεμος» στον Βροντάδο Χίου
    Ο «ρουκετοπόλεμος» στον Βροντάδο Χίου

    Καλαμάτα: Στην Καλαμάτα και τη γειτονική Μεσσήνη, το απόγευμα της ημέρας του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Τα διαγωνιζόμενα «μπουλούκια», με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένα με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο. Η ομάδα που ξεχωρίζει, βραβεύεται.

    Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα
    Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα

    Άνδρος: Στον ναυτότοπο της Άνδρου το βράδυ της Ανάστασης οι νέοι τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με μπαρούτι και τους πυροδοτούν.

    Σαντορίνη: Στη Σαντορίνη, μετά την Ανάσταση όλοι, με μια «κουτσούνα» κι ένα κόκκινο αυγό, πάνε στα σπίτια τους για να φάνε τα «σγαρδούμια». Την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετά χωριά του νησιού γίνεται το λαϊκό δικαστήριο του «Οβραίου» (πάνινο ομοίωμα ανθρώπου), ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο, κρεμιέται και καίγεται από τους κατοίκους με αυτοσχέδια δυναμιτάκια και βαρελότα.

    Κέρκυρα: Στην αρχόντισσα του Ιονίου αναβιώνει το έθιμο των «μπότηδων», δηλαδή το σπάσιμο των κανατιών το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την πρώτη Ανάσταση. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων έχει γίνει τεχνητός σεισμός, σαν αναφορά στον σεισμό που έγινε σύμφωνα με την Βίβλο στον τάφο του Ιησού, ενώ στην συνέχεια, οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.

    Το έθιμο των «μπότηδων» της Κέρκυρας
    Το έθιμο των «μπότηδων» της Κέρκυρας

    Λεωνίδιο: Στην κωμόπολη της Τσακωνιάς το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών του Λεωνιδίου συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεμίζει φωτεινά αερόστατα ενώ το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

    Tα πολύχρωμα αερόστατα του Λεωνιδίου
    Tα πολύχρωμα αερόστατα του Λεωνιδίου

    Πάρος: Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο όμορφο κυκλαδονήσι λαμβάνει χώρα η αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.