Ναυτικές μινιατούρες στο πέρασμα του χρόνου

Ναυτικές μινιατούρες στο πέρασμα του χρόνου

458
Ναυτικές μινιατούρες στο πέρασμα του χρόνου

Φτιαγμένες με ξύλο, ύφασμα και κλωστή, «αιχμαλωτίζονται» μέσα στο γυαλί για να διατηρήσουν αναλλοίωτη από το πέρασμα του χρόνου την ομορφιά τους.

Η ιστορία των μικρογραφιών πανέμορφων σκαριών ξεκινάει 4.000 χρόνια πριν, ως «δημιουργική διέξοδος» των ναυτών στις ατέλειωτες μοναχικές ώρες μέσα στα πλωτά μέσα. Οι Αιγύπτιοι έθαβαν μικροσκοπικά καράβια μαζί με τους πλοιοκτήτες τους, ενώ οι Φοίνικες, οι Ετρούσκοι και οι Έλληνες κατασκεύαζαν μοντέλα πλοίων για τη διακόσμηση των χώρων τους.

Ωστόσο, η ένθεση ενός καραβιού μέσα σε μπουκάλι από φυσητό γυαλί χρονολογείται στα 1750 και θεωρείται ότι ξεκίνησε από μοναστήρια, όταν και πάλι υπήρχε πολύς ελεύθερος χρόνος για κατασκευές. Τον 19ο αιώνα μικροτεχνίτες θέλησαν να φτιάξουν, με πολλή υπομονή και μαεστρία, αντίγραφα των ιστιοφόρων με όλες τις λεπτομέρειές τους και το γυαλί ήταν το ασφαλέστερο μέσο για να διατηρήσουν τα έργα τους.

Η μεγαλύτερη συλλογή καραβιών σε μπουκάλια φιλοξενείται στο μουσείο Flessensjeeps, στο Enkhuizen της Ολλανδίας, σε ένα κτίσμα του 17ου αιώνα. Περιλαμβάνει μινιατούρες φαλαινοθηρικών, ατμόπλοιων, βυθοκόρων, τοποθετημένων σε γυάλινα δοχεία όλων των μεγεθών, από γλόμπους μέχρι 30λιτρες γυάλες. Το πιο χαρακτηριστικό απόκτημα του μουσείου είναι η μικρογραφία του πλοίου του Hendrik Hudson, ο οποίος ανακάλυψε τον ομώνυμο ποταμό εξερευνώντας τον Νέο Κόσμο.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.