Ινδία: Οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Ινδία: Οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

70
Ινδία: Οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Αύξηση της τάξης του 5% καταγράφηκε στις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από το Ιράν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018 που έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις περιορίζοντας τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου της Ινδίας,  τα ινδικά διυλιστήρια υπολογίζεται ότι εισήγαγαν κατά το οικονομικό έτος 2018 περίπου 479.500 βαρέλια/ημέρα ιρανικού πετρελαίου, συγκριτικά με τα 458.000 βαρέλια/ημέρα έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις ως προς τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, δίνοντας όμως εξαμηνιαία απαλλαγή σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, επιτρέποντας στην Ινδία να εισάγει έως 300.000 βαρέλια/ημέρα.

Τον περασμένο Μάρτιο οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν σε 405.000 βαρέλια ημερησίως λόγω ορισμένων καθυστερήσεων στις παραδόσεις πετρελαίου τον περασμένο Φεβρουάριο, αντιπροσωπεύοντας μείωση της τάξης του 6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018.

Ωστόσο μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, μόνο οι ινδικές κρατικές Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp, Hindustan Petroleum και Mangalore Refinery and Petrochemicals αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές εισαγωγές της Ινδίας το οικονομικό έτος 2018 να είναι αρκετά χαμηλότερες από το επίπεδο των 500.000 βαρελιών/ημέρα που ανέμενε το Ιράν, αφού μάλιστα η Ινδία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή ιρανικού πετρελαίου μετά την Κίνα.

Φωτό: Pixabay

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.