Ιστορικοί θησαυροί στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ιστορικοί θησαυροί στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

419
Ιστορικοί θησαυροί στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
Φωτό: Pixabay

Μια περιήγηση στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας στην Φρεαττύδα επιφυλάσσει πολλές συγκινήσεις για τον επισκέπτη. Μεταξύ των σπάνιων εκθεμάτων, ο επισκέπτης αξίζει  να ανακαλύψει αλλά και να σταθεί στη συλλογή από ιστορικούς ναυτικούς χάρτες, μια συλλογή από 700 περίπου σπάνιες δημιουργίες που χρονολογούνται ήδη από τον 16ο αιώνα.

Το Αρχείο Χαρτών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος περιλαμβάνει έντυπους χάρτες που έχουν φιλοτεχνηθεί από ονομαστούς χαρτογράφους και εκδότες, όπως ο G. Mercator, A. Ortelius, V. M. Coronelli, Α. Mallet, O. Dapper, A. Lasor,  J. P. de Tournefort. Η συλλογή έχει εμπλουτισθεί από δωρεές ιδιωτών – συλλεκτών, αλλά και κρατικών υπηρεσιών και έχει ταξινομηθεί σύμφωνα με τις γεωγραφικές περιοχές που απεικονίζονται. Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν κάποιοι χάρτες – κειμήλια, που δίνουν ίσως μια «στρεβλή» για τα σύγχρονα δεδομένα γεωγραφική εικόνα, αξίζουν ωστόσο της προσοχής του επισκέπτη για την ιδιαίτερη ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία.

Ανάμεσα σε αυτά τα σπάνια έργα ξεχωρίζουμε:

Κοσμος Πτολεμαιος
Φωτό: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ο κόσμος σύμφωνα με τον Πτολεμαίο από την έκδοση “Geographiae Universae”, που εκδόθηκε στη Βενετία το 1596.

Κυκλάδες
Φωτό: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ο Johann Laurenberg (1590-1658), Γερμανός μαθηματικός, χαρτογράφος, γιατρός και ποιητής, φιλοτέχνησε τον «Χάρτη του Αρχιπελάγους με τα Νησιά των Κυκλάδων».

Οθωμανικη αυτοκρατορια
Φωτό: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ο Γερμανός Gottfrig Rogg (1669-1742) δεν χαρτογράφησε μόνο την εξάπλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε τρεις ηπείρους, αλλά κατέγραψε και τα γενεαλογικά δέντρα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και των Σουλτάνων.

Κρήτη
Φωτό: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

O Βιντσέντζο Μαρία Κορονέλλι (1650-1718) ήταν θεολόγος, φραγκισκανός μοναχός, κοσμογράφος, χαρτογράφος, εκδότης και εγκυκλοπαιδιστής, κυρίως γνωστός για τους γεωγραφικούς άτλαντες και τις υδρόγειες σφαίρες που κατασκεύαζε. Στη συλλογή του Ναυτικού Μουσείου περιλαμβάνεται ο Χάρτης της Κρήτης τυπωμένος στη Βιέννη το 1692.

Κόσμος Wilkison
Φωτό: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ο χαρτογράφος και εκδότης Robert Wilkinson αποτύπωσε τον κόσμο, σύμφωνα με την «Ιστορία» του Ηροδότου. Ο χάρτης εκδόθηκε στο Λονδίνο την 1η Οκτωβρίου 1802.

Χάρτης της Ελλάδος
Φωτό: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Ο Gerardus Mercator ήταν Φλαμανδός χαρτογράφος, γεωγράφος και κοσμογράφος, διάσημος για τη δημιουργία του παγκόσμιου χάρτη το 1569, βασισμένου σε μία νέα προβολή που παρουσίαζε ναυτικές σταθερές πορείες ως ευθείες γραμμές, μία καινοτομία που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ναυτικούς χάρτες. Στο μουσείο φιλοξενείται ο Χάρτης της Ελλάδος, από την έκδοση “Atlas sive Cosmographical Meditationes de Fabrica Mundi et Fabricati Figura” του εκδότη Henricus Hondius, Άμστερνταμ 1623. Στο πίσω μέρος υπάρχει κείμενο στα Λατινικά με γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.