Χαμόγελα για τους επενδυτές επιφύλασσαν οι αγορές το α’ τρίμηνο

Χαμόγελα για τους επενδυτές επιφύλασσαν οι αγορές το α’ τρίμηνο

82
Χαμόγελα για τους επενδυτές επιφύλασσαν οι αγορές το α’ τρίμηνο

H περασμένη Παρασκευή (29/03) σηματοδότησε το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι αγορές ανέκαμψαν σημαντικά από το sell-off που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2018. Στην πλειονότητά τους οι αγορές ανά τον κόσμο κατέγραψαν σημαντικές αποδόσεις για τους επενδυτές κατά το α’ πρώτο τρίμηνο του 2019. Ουσιαστικά η απαισιοδοξία με την οποία έκλεισε το 2018 για τις αγορές ήταν «προϊόν» των έντονων εμπορικών αντιπαραθέσεων μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας αλλά και της αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων από πλευράς Fed.

Tον περασμένο Ιανουάριο η Fed άλλαξε την στάση της σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το 2019 ενώ ΗΠΑ και Κίνα κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτέλεσμα; Οι αγορές να ανακάμψουν σημαντικά και η απαισιοδοξία του 2018 να αφήσει την θέση της στα χαμόγελα των επενδυτών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κορυφώνεται η αβεβαιότητα για το Brexit καθώς απορρίφθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη φορά η πρόταση της κυβέρνησης. Η κλεψύδρα αδειάζει και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή η προκήρυξη εκλογών φαντάζουν τα επικρατέστερα σενάρια για την Τερέζα Μέι.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στο εσωτερικό της ΕΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν την οικονομική επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση που συντελείται στους κόλπους της Ένωσης. Ωστόσο η καταναλωτική δαπάνη εντός ΕΕ παραμένει κραταιά με τις λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία να παρουσιάζουν αύξηση, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα δείχνει σημάδια αναγέννησης ωστόσο οι αγορές μοιάζουν απογοητευμένες από το μέγεθος και τον ρυθμό της αναγέννησης αυτής. Σαφέστατα ένα αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου θα δώσει μια τεράστια ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν μια τέτοια πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.