Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Κόλπος της Γουινέας

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Κόλπος της Γουινέας

936
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Κόλπος της Γουινέας

Ο Κόλπος της Γουινέας συνεχίζει να αποτελεί μία «κόκκινη» περιοχή αναφορικά με τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των ναυτικών.

Το τελευταίο διάστημα νέες επιθέσεις σε πλοία έχουν καταγραφεί στον Κόλπο της Γουινέας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων προστασίας σε όσους διέρχονται από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν δύο επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας, μέσα σε διάστημα μόλις 12 ωρών. Και τα δύο περιστατικά εκτιμάται ότι έλαβαν χώρα περίπου 70 ναυτικά μίλια από την περιοχή Brass της Νιγηρίας.

Στην πρώτη περίπτωση ένα σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 16 ένοπλοι ληστές, προσέγγισε ένα δεξαμενόπλοιο, ανοίγοντας πυρ. Αμέσως σήμανε ο συναγερμός στο πλοίο και περιπολικό ακτοφυλακής προσέγγισε την εν λόγω σημείο με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την περιοχή οι επίδοξοι επιδρομείς.

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε πάλι δεξαμενόπλοιο, το οποίο έγινε στόχος από δύο σκάφη στα οποία επέβαιναν ένοπλοι ληστές. Τα δύο σκάφη προσέγγισαν την πρύμνη του δεξαμενόπλοιου με στόχο να επιβιβαστούν στο πλοίο. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς έγιναν αντιληπτοί από το ραντάρ του πλοίου με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Πέραν των δύο παραπάνω περιστατικών, το Maritime Domain Awareness for Trade- Gulf of Guinea, κατέγραψε άλλα δύο περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στις 2 και στις 3 Μαρτίου. Το ένα πραγματοποιήθηκε περίπου 104 ναυτικά μίλια νότια του Λάγος, ενώ το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα 30 περίπου ναυτικά μίλια νότια του Lome στις ακτές του Τόγκο.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.