Drones και ROV στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Drones και ROV στην υπηρεσία της ναυτιλίας

239
Drones και ROV στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες στρέφονται προς την χρήση drones αλλά και τηλεχειριζόμενων οχημάτων (Remotely Operated Vehicle – ROV) με στόχο την διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων χωρίς την ανάγκη της επιτόπιας παρουσίας μελών του πληρώματος ή εξειδικευμένου προσωπικού.

Μία από τις ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν επιλέξει την επένδυση σε drones είναι η ΚLine (Kawasaki Kisen Kaisha). Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως προχωρά σε δοκιμαστικές επιθεωρήσεις αλλά και σε επισκευές της γάστρας πλοίων της με την χρήση drones και ενός συστήματος ανάλυσης εικόνας, που αναπτύχθηκαν από κοινού με την επίσης ιαπωνική Technos Mihara Corporation.

Το παράδειγμα της Kline ακολουθεί, όμως, και άλλη μία ιαπωνική εταιρεία, η MOL. Η τελευταία ανακοίνωσε πρόσφατα πως προχώρησε σε δοκιμαστική χρήση ενός υποβρυχίου οχήματος (ROV) για να ελέγξει τμήματα της γάστρας πλοίου της, το οποίο χρησιμοποιείται για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων. Μέχρι σήμερα τέτοιου τύπου έρευνες διεξάγονταν από δύτες και μόνο όταν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, ενώ συχνά οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση του απαιτούμενου χρόνου επιθεωρήσεων αλλά και του κόστους. Πλέον η χρήση drones και ROV έρχεται να αλλάξει τις συνθήκες επιθεωρήσεων και επισκευών στα πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.