Με σύμμαχο τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας πορεύονται οι διεθνείς αγορές

Με σύμμαχο τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας πορεύονται οι διεθνείς αγορές

92
Με σύμμαχο τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας πορεύονται οι διεθνείς αγορές

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση (μέσω Twitter) του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αναβάλλουν την προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας $200 δις. Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απόρροια σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα το τελευταίο διάστημα. Μένει να δούμε αν το αίσιο (προς το παρόν) τέλος στις αμερικανοκινεζικές συνομιλίες θα δώσει μια ώθηση στις κεφαλαιαγορές. Στο μέτωπο του Brexit, αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για παράταση για την επίτευξη συμφωνίας έως το 2021 με την Τερέζα Μέι ωστόσο να τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επίλυε το ζήτημα.

Με δεδομένα τα σημαντικά κέρδη που καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές από τα τέλη του περασμένου έτους, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς εάν η άνοδος αυτή έχει φτάσει στο απόγειό της βραχυπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα κατά το δ’ τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε ένα sell-off, το οποίο πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες για πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική από πλευράς Fed σε μία περίοδο όπου όλα έδειχναν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Εν τέλει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε τον δρόμο της «υπομονής» όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων δίνοντας έτσι μια ώθηση στις αγορές.

Στην Ευρώπη κύρια μακροοικονομικά στοιχεία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ως συνέπεια της πολιτικής μεγάλης μερίδας Κεντρικών Τραπεζών που κρατούν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

Τέλος την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ και του μεταποιητικού δείκτη ISM.

ΠΗΓΗ: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.