«Διαζύγιο» από τον άνθρακα ο μεγάλος στόχος της ΕΕ

«Διαζύγιο» από τον άνθρακα ο μεγάλος στόχος της ΕΕ

68
«Διαζύγιο» από τον άνθρακα ο μεγάλος στόχος της ΕΕ

Ο εκπεφρασμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έως το 2050 να καταστεί εφικτός ο στόχος για μηδενικές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα και «κλιματική ουδετερότητα», χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στο οικονομικό πεδίο.

Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος τόνισαν ότι μόλις δύο από τα οκτώ σενάρια που είχαν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, θα μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, έως το 2050.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚ, για να επιτευχθεί η μείωση των αερίων ρύπων, με τον πλέον οικονομικά αποδοτικό τρόπο, απαιτείται η αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών το 2030, από 40% σε 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούνται οι ηγέτες της ΕΕ να υποστηρίξουν αυτήν την φιλόδοξη ατζέντα στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στο Σίμπιου τον Μάιο του 2019, ενόψει της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η στρατηγική της ΕΕ για το «απόλυτο μηδέν» πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις άμεσες μειώσεις των εκπομπών και στην ενίσχυση των φυσικών πόρων και των δεξαμενών άνθρακα (όπως τα δάση). Οι τεχνολογίες απομάκρυνσης άνθρακα, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες άμεσες επιλογές μείωσης των εκπομπών.

Επίσης, σε ξεχωριστό κείμενο που υιοθετήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Βιομηχανίας σημειώνουν ότι η ΕΕ με την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών και φιλόδοξων στόχων απεξάρτησης από τον άνθρακα θα αποδείξει στον κόσμο ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι και δυνατή και ευεργετική, ενώ μπορεί να αποδειχθεί και επωφελής για την περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που θα υποστηρίξουν τον στόχο της απεξάρτησης από τον άνθρακα, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, οι βουλευτές του ΕΚ επαναλαμβάνουν τη θέση του Κοινοβουλίου να διαθέσει τουλάχιστον το 35% των δαπανών για την έρευνα (Horizon Europe) για την υποστήριξη των κλιματικών στόχων.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.