Με σπασμένα τα φρένα κινούνται οι διεθνείς κεφαλαιαγορές

Με σπασμένα τα φρένα κινούνται οι διεθνείς κεφαλαιαγορές

128
Με σπασμένα τα φρένα κινούνται οι διεθνείς κεφαλαιαγορές

Θετικό ήταν το πρόσημο για την πλειονότητα των χρηματιστηριακών αγορών διεθνώς την προηγούμενη εβδομάδα, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το ράλι που αυτές σημειώνουν από τα Χριστούγεννα και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 24 Δεκεμβρίου 2018 έως σήμερα, ο S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη 18% ενώ βρίσκεται μόλις 5% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του επίπεδα. Η ανάκαμψη αυτή ωστόσο έχει πολλές συνιστώσες. Κατ’ αρχάς, η Fed έχει αναθεωρήσει την πολιτική της γύρω από τα επιτόκια αναφοράς με τον Τζερόμ Πάουελ να κάνει λόγο πλέον για στάση αναμονής σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, αρκετά μέλη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τονίζουν ότι η μείωση του ισολογισμού της Τράπεζας αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Επιπρόσθετα, σημαντική πρόοδος φαίνεται να συντελείται στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για την αποκλιμάκωση των εμπορικών τους διενέξεων με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να αναφέρουν ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις στους δασμούς εισαγωγών κινεζικών προϊόντων πρόκειται να πάρουν παράταση 60 τουλάχιστον ημερών εάν τελικά εφαρμοστούν τέτοια μέτρα.

Σημαντική είναι και η επίδραση των εταιρικών αποτελεσμάτων σημαντικής μερίδας αμερικανικών εταιρειών στο ράλι που καταγράφουν οι κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό η κερδοφορία των εταιρειών αυτών να επιβραδυνθεί τα επόμενα δύο τρίμηνα κυρίως λόγω της εξασθένισης των φοροαπαλλαγών που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ αναμένουμε την τρέχουσα εβδομάδα τα στοιχεία για την απασχόληση. Τέλος την προηγούμενη  εβδομάδα η Τερέζα Μέι τόνισε ότι ίσως χρειαστεί επιπλέον χρόνος για μια συμφωνία για το Brexit αναφέροντας παράλληλα ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου αυτομάτως θα ξεκινήσουν στις 27 Φεβρουαρίου διεργασίες για νέα πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.