Για την Κίνα ο άνθρακας δεν «πεθαίνει»

Για την Κίνα ο άνθρακας δεν «πεθαίνει»

154
Για την Κίνα ο άνθρακας δεν «πεθαίνει»

Aν και υπεύθυνη για το 46% της παγκόσμιας παραγωγής και για το 51% της παγκόσμιας ζήτησης, η εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα καλά κρατεί, παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως αυξάνονται οι πιέσεις για μείωση της χρήσης του και για στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Για του λόγου το αληθές, η κινεζική παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 2,1% ετησίως και έφτασε σε υψηλά τριών ετών με τον ασιατικό γίγαντα να επιτρέπει την έναρξη λειτουργίας νέων ανθρακωρυχείων το περασμένο έτος και ενώ η προσφορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει έλλειμμα στη χώρα. Παράλληλα και οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 9% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Όπως αναφέρει το Forbes, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση αναφορικά με την κινεζικές πρακτικές για τη χρήση άνθρακα καθώς αυτό που επιδιώκει το Πεκίνο είναι ο άνθρακας να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους και όχι απαραίτητα να εξαλειφθεί.

Να σημειωθεί τέλος ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης άνθρακα στην Κίνα, αυξάνεται ετησίως με ρυθμό 6%, αριθμός αρκετά υψηλός, δεδομένου ότι το 100% του κινεζικού πληθυσμού έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.