Χαμόγελα σκορπούν τα εταιρικά αποτελέσματα αμερικανικών κολοσσών

Χαμόγελα σκορπούν τα εταιρικά αποτελέσματα αμερικανικών κολοσσών

121
Χαμόγελα σκορπούν τα εταιρικά αποτελέσματα αμερικανικών κολοσσών

Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων η τρέχουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο βρετανικό κοινοβούλιο και τις πιθανές εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν σχετικά με την  αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Από την άλλη, τo σενάριο ενός ομαλού «Βrexit» αποτελεί το λόγο για τον οποίο η στερλίνα έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, παραμένει, καθώς ο χρόνος της εξόδου από την ΕΕ πλησιάζει και θα πρέπει να διευθετηθούν πολλές λεπτομέρειες στην περίπτωση ενός «σκληρού Brexit». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε περίπτωση που το hard Brexit πάρει σάρκα και οστά θα απαιτείται κατάθεση αίτησης για χορήγηση βίζας από τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι θα επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με διάρκεια παραμονής άνω των τριών μηνών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό shutdown, το οποίο διήρκεσε 35 μέρες, στοίχισε $11 δις δολάρια στην αμερικανική οικονομία. Μέχρι στιγμής το 16% των σημαντικότερων αμερικανικών εταιρειών έχει ανακοινώσει τα εταιρικά του αποτελέσματα για το 2018 ενώ ένα επιπλέον 34% αυτών αναμένεται να τα δημοσιοποιήσει αυτή την εβδομάδα. Οι οιωνοί είναι καλοί και είναι χαρακτηριστικό ότι το 62% των εταιρειών που ανακοίνωσε τα εταιρικά του αποτελέσματα, έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες του για την πορεία των πωλήσεών του, ενώ το 75% εξ’ αυτών εμφανίζεται ικανοποιημένο για την πορεία των κερδών του το περασμένο έτος. Μεγάλοι κερδισμένοι οι εταιρείες του κλάδου της υγείας, της βιομηχανικής παραγωγής καθώς επίσης και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια τα κέρδη και οι ταμειακές ροές σημαντικής μερίδας αμερικανικών εταιρειών παρέχουν μια (προσωρινή) ανακούφιση, με δεδομένη την μακροοικονομική και πολιτική αδυναμία που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται, επίσης, η δημοσιοποίηση πληθώρας μακροοικονομικών μεγεθών όπως των λιανικών πωλήσεων, του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο του 2018 και των non-farm payrolls (οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα). Επιπροσθέτως, αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει η Fed, ωστόσο, δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Τέλος, να σημειωθεί πως συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας για την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους εμπορικής έντασης, ωστόσο προς το παρόν το μόνο στο οποίο μπορεί κανείς να ελπίζει είναι να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.